Canfranc -Candanchú


Situada des del s.XI a la vall estreta del riu Aragon, del que va ser Canfranc en queda poca cosa, ja que el 1944 un incendi va causar d’estralls. És bonica la placeta de l’església de l’Asunción, guarnida amb el vagó d’un tren, cedit per la fundació de ferrocarrils espanyols, a l’associació de veïns de Canfranc com a cotxe saló, i el riu que transcorre a la seva vora.

El Canfranc que tothom coneix acostuma a ser un altre, el que ha crescut al voltant de la mítica estació ferroviària, on s’hi va traslladar l’Ajuntament i la vida comercial. El nou Canfranc té i manté l’estil vintage. No li fa lleig, ans al contrari, és original, curiós, i fins i tot un xic romàntic. Passejar pels seus carrers o entre els arbres i parcs a banda i banda del riu, ha resultat un petit plaer, especialment en un dia plujós com avui, on les suggerents boires i les blanques nuvolades ens han deslliurat de la calor sufocant dels últims dies.

Des d’època romana ha estat lloc estratègic polític i militar com a pas-frontera. D’aquí la importància de l’estació de tren, que no funciona des del descarrilament del 1970 al pont de l’Estanguet. Dissenyada originàriament per l’arquitecte Fernando Ramírez de Rampierre, es va construir amb sumptuositat i elegància i es va inaugurar el 18 de juliol del 1928.

La segona guerra mundial va convertir l’estació en via de salvament per a molts. Albert le Lay, cap de la duana francesa entre 1940 i 1957 va possibilitar el pas de milers que fugien del nazisme. Descobert per la Gestapo va haver d’escapar, però va tornar en acabar la guerra.

Des de Canfranc ens hem acostat a Candanchú i pel camí hem recordat el Canal Roya pel que vam caminar l’any passat, cap als ibones de Anayet que tant i tant ens van agradar.

El temps no ens ha permès fer excursió , però al capdavall com que aquí la muntanya ho és tot i el Pirineu tot ho omple, doncs que també ha estat un molt bon dia.

“Mi amado las montañas, los valles, los silbos amorosos...” sant Joan de la Creu

Canfranc


Canfranc
Canfranc



Canfranc estació
Canfranc estació


Candanchú


Candanchú
Candanchú
Canfranc estació

Glòria Vendrell i Balaguer
Juliol del 2019



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa