Contes de muntanya: Les ermites de Montserrat i les roques sense nom


Des del 1987, la Moreneta d'acer, treu cap sobre la pedra. Diuen que no és bonica, que no té el glamour de la imatge trobada, que no té  les empremtes del romànic ... És per això que pocs la coneixen. Cada vegada que algú l'albira des de les petites ermites que la voltegen o que algun escalador corona el Cavall Bernat, que és la seva pedra, és una autèntica sorpresa per a tothom.

El que no entén la Moreneta d'acer, és perquè entre tantes agulles, parets, roques i pedres, n'hi ha tantes encara que no tenen nom... -solament tenim un número- li han dit totes elles queixoses- del 309 al 393- li han explicat les de la zona del Tabor -nosaltres som les cotes 407 a la 499- han afegit les de la regió de les Magdalenes - i les cotes 507-593 tampoc tenim nom!- han recordat les de la Tebaida.  Els flautats s'han sumat a la queixa, dient que fins i tot la roca 462.1 es diu "Roca no sé", que ja és hora que es faci justícia! -si no hi ha nom no existeixes!!-  han cridat enfurismats.

Fa molts anys que el  Cap de mort, L'Elefant, La Prenyada, la Gorra frígia, la Mòmia i moltes altres van demanar a sant Geroni, la més alta de les roques, que vetllés per la causa a la muntanya... No sabem si ho va fer o no, però de fa molts anys també, que en els racons més insospitats, en les balmes, entre dues roques, amagades del brogit del monestir, encarades al cel i amigues de flors, s'hi troben moltes ermites, petites, algunes amb prou feines dempeus, però quan hom s'hi acosta, hi ha qui diu que el ressò de la muntanya fa sentir noms i noms i més noms. 

A la Moreneta d'acer i al Cavall Bernat, avui els ha semblat sentir-ho també.













 Glòria Vendrell i Balaguer

maig de 2021

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa