El cañón de Añisclo

Les tres Sorores són la capçalera de les quatre valls que conformen el parc nacional: Ordesa, modelada pel riu Arazas, Pineta, modelada pel riu Cinca,  Escuain, modelada pel riu Yaga  i Añisclo, modelada pel riu Bellós.

A causa dels 25 km  de recorregut i del desnivell en la seva latitud, que va dels 750 als més de 3000 m, el "Cañón de Añisclo", ofereix  diverses rutes senderistes, a mercè de què pugui o vulgui fer cadascú. La nostra va estar curteta i senzilla, la que passa per l'ermita de "san Úrbez" i el "Molino de Aso".  En el recorregut, estret i més aviat ombrívol, ens van acompanyar freixes, salzes, bedolls i grèvols, amalgamats amb coníferes, especialment pins i avets i ens vam aturar al pont per veure els barranquistes que sense cap por, baixaven pel barranc que hi ha prop de la cascada "de Aso". 

L'ermita de "san Úrbez" és un eremitori rupestre. Segons la tradició allà hi feia estada el sant quan descansava de les tasques de pastor. És un temple de tipus balma i pel que sembla d'origen medieval. A prop del lloc i per passar a l'altra banda, hem travessat  el riu pel pont modern, que és al costat del pont romànic, suspesos vertiginosament ambdós, a 30 metres sobre el riu Bellós.

Va estar  bé, tenia ganes d'anar-hi de feia temps, però sincerament va estar millor veure el canyó des de dalt, des del mirador de Cambras, venint de Nerin i sobretot des dels penya-segats d'Ordesa, anant cap a Goriz, uns dies després. El canyó, insinuant-se en un moment del camí a la dreta de la nostra ruta, va ser més encisador que ser-hi uns dies abans allà sota, encaixonats per les parets pètries. Ha estat una lliçó de vida: va bé tenir una mirada més ampla, més neta, més alta, per sobre dels nostres problemes concrets i encaixonats, que sovint no ens deixen veure més enllà, incapacitant-nos a trobar sortides... Què voleu que us digui?, a mi doneu-me espais oberts i vistes a les cimes més altes, veure el cel des del bosc i les prades on es perd la mirada!


S'alçaran les fondalades, s'abaixaran les muntanyes i els turons. El terreny escabrós serà una plana i la serralada una ampla vall. Is 40







Glòria Vendrell i Balaguer
agost de 2020

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa