Tarraco

 

Des de que els Escipions van establir-hi el seu campament en la segona guerra púnica, ha estat un lloc emblemàtic. Va passar a ser capital de l'Hispània citerior, va ser lloc d'estada d'emperadors, Octavi August, el primer d'ells, també Adrià i altres, és a dir, la "crem de la crem" del moment.
 
Guarda gelosament secrets i evidències d'un passat romà i romanitzant. Em fascina l'arqueologia , de manera que passejar entre els seus vestigis històrics i fer una visita al circ més ben conservat de tot Europa, m'ha flipat.
 
Els romans van ser els inventors de l'arc de mig punt, del formigó i de la volta de canó, entre altres coses, així com els creadors d'una cultura de la que encara en bebem, però no podem passar per alt, que van créixer i prosperar, a costa de centenars d'esclaus, que solament eren considerats objectes parlants, a costa d'una massa social a la que contentaven amb "panem et circenses", a costa de les dones que no tenien accés ni a la política, ni a gaire coses més. Malauradament aquestes coses s'obliden en el temps i solament perduren les grans gestes perpetrades des del poder.
 
Avui, encara que sigui més de 2000 anys després, he fet presents tants oblidats, tots ells, com a mínim els que he pogut imaginar,  especialment a la vista de les despulles de l'església paleocristiana que és al mig de l'amfiteatre del costat del mar, erigida en el lloc on van ser martiritzats Fructuós, Eulogi i altres cristians que es van negar a donar culte a l'emperador, posant per sobre de tot i a costa de la pròpia vida,  a l'únic Déu que considera tota persona digna i digna de ser estimada.
 
"Ni esclau ni lliure, ni jueu ni grec,
 ni home ni dona" 
Gal 3,28
 
Glòria Vendrell Balaguer 
2-3-23
 








Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa