Ibón de Respomuso



Com que podria ser l’última excursió d’alta muntanya perquè pels dies vinents anuncien pluges i tempestes disperses al Pirineu, respiro fons i ho agafo amb ganes.

Des de l ‘embassament de la Sarra, al costat de Sallent de Gàllego, fins al refugi i a l’ibón de Respomuso, entre anada i tornada hem fet més de 17 km, preciosos, com sempre.

Des del pont deras Faxas, el camí es va endinsant i enfilant a poc a poc, acompanyats tota l’estona pel riu Aguas Limpias, que a més a més de tenir “aguas limpias” es fa notar pel soroll de l’ímpetu de l’aigua que transcorre, salta i es despenja entre fonts, torrents,  rierols, salts i cascades. El llenguatge de l’aigua no ensordeix, ans al contrari:  alegra , dóna força i estreny lligams amb  la muntanya. Aigua de Vida.

Després dels prats de “Tornadizas” i del “Paso del Onso” que és un barranc profund i pronunciat amb una caiguda d’uns 15-20 m. s’arriba al “Llano del Cheto” i a partir d’aquí, paulatinament, pujant pel costat d’una de les cascades,  per “ La Cuesta del Pino” l’ascensió ja no és tan lleugera. 

Hem deixat enrere el “Barranco de Ariel”,  els boscos de faig i l’obaga i a  poc a poc, el camí es va obrint amb el millor “aire acondicionat” que existeix, amb petites sargantanes que creuen el camí, insectes de tota mena que busquen les flors, algun bolet gegantí, moltíssims i boníssims  gerds i sobre tot moltes i moltes flors de tota mena, destacant els liles “lliris del Pirineu” , les grogues “aconitum anthora”  les acolorides “orquídees silvestres” i  violes  i un escampall de blanques “endressies pirenaiques”,  que ho fan tot molt i molt més bonic. 

Una desangelada ermita ens obre la porta al ibón de Respomuso que no s’insinua sinó que es mostra de cop amb tota la seva bellesa.

Després de l’obligat descans i dinar al refugi, tornem cap a la “Sarra” acomiadant-nos del circ Piedrafita amb els seus cims piramidals i del mític Balaitús , que amb els seus 3146 m s'imposa sobre el paisatge. 

La meva ànima s’ha enamorat de vos Senyor,  em sosté la vostra ma” salm 62























Glòria Vendrell i Balaguer
Juliol 2019

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa