SANT PERE DE CASSERRES

 

Sant Pere de Casserres té el privilegi de resguardar el romànic primer en un lloc especialment bonic, ja que s'encimbella sobre un meandre del Ter, a tocar del pantà de Sau, del qual encara en forma part perquè l'aigua no té fronteres.

L'any 1006 la vescomtessa Ermetruit va comprar el domini al comte Ramon Borrell de Barcelona, amb la intenció de construir-hi un monestir dedicat a sant Pere. Avui solament és una ombra del que va ser, però s'han avingut a reconstruir amb cura els ambients monacals, han fet maquetes per fer-nos una idea de com era tot plegat, han cuidat, embellit, protegit...

No sé si és perquè el romànic és l'estil sobri i senzill sorgit de la reforma gregoriana que va revoltar l'església a l'edat mitjana, o perquè, especialment els petits temples, han defugit les ostentacions gòtiques, barroques i de tot estil que va esdevenir després, o perquè el Pirineu n'és ple, o perquè la pedra nua és més suggerent que els papers i els documents de la història, o perquè el contacte amb la natura li encomana la bellesa primigènia, o perquè el seu silenci convida a la pregària, o perquè hi han treballat pintors i picapedrers anònims que evidencien la necessitat que tenim de la bona feina, més enllà dels títols, o perquè els seus claustres són imatge del jo més íntim que volem protegir i trobar... o que sé jo perquè!, però arribar-hi i ser-hi , sempre és una descoberta, un regal i un gaudi difícil d'explicar, però cert.








Glòria Vendrell Balaguer

Agost 2022

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa