Mura



Vaig anar a Mura diverses vegades, entre els anys 1973 i 1974, amb el grup de muntanyeres de l’escola. Anàvem a la casa familiar de la Montserrat Roca, que era llavors la cap de l’escola. Van ser unes estades entranyables, on em vaig acabar d’enamorar de la natura. Va ser fàcil fer-ho quan el poble, que encara no era turístic, estava abocat a l’aigua transparent que saltava fresca pel llit de pedra de la riera, quan ens podíem aplegar en una casa particular sense necessitat de “permisos i inspeccions” amb el bon joc educatiu que donava això!, quan els camins i caminois que portaven fins al Montcau eren bocins de noies enjogassades que eren felices pel sol fet d’estar juntes, quan les fonts menudes ens feien companyia a les anades i vingudes, des de les dues vessants de la muntanya… realment era molt fàcil, goso dir que quasi irremeiable.

Hi vaig tornar el 1996 amb tota la família quan ja érem molts, a l’alberg que encara hi ha al costat de la bonica església romànica de sant Martí, hi vam passar un bonic cap de setmana, entre records, aigua de la piscina i de la riera, fills, nebot i germans, entre abelles que feien de les seves i visites a la Montserrat Roca que havia tornat a residir al seu poble natal.

Hi he anat de nou aquest dissabte, aquest cop solament nosaltres dos. El poble s’ha fet més bonic si cap, la casa de la Montserrat tancada i invariable, ella ja no respon al telèfon… qui sap!, la portalada i l'absis romànic de sant Martí dempeus assumint el temps, la riera i les fonts, penyora del que van ser, ara estan seques… 

Contemplant la fulla groga del terra que la tardor ha propiciat, com que recordar significa “passar pel cor” penso que ara caldrà cercar la bellesa no solament en el que és nou i en el que resta, sinó també en els records del que va ser.







Glòria Vendrell Balaguer

Novembre 2023

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa