Bonaigua-Vall de Ruda- LLacs Saboredo- Estany Gelat- Coll Gerber- Refugi Mataró- LLacs Gerber

 

Quan sortíem d'Unha, tot just el sol despuntava darrere la muntanya. Ens va acompanyar tot el dia, deixant prodigiosament a la vista,  les línies del cel  acaronant els tucs, les piques i les neus dels Pirineus més alts.

Amb forces expectatives, tot i que amb algunes petites recances, vam anar fins al port de la Bonaigua, pensant que el sender que sortia d'allà, ens portaria al llac de Saboredo, estalviant el desnivell que hi ha quan s'hi accedeix des de la vall de la Ruda.  Va ser un error d'interpretació, perquè el sender, preciós a rabiar,  ens va dur fins a baix de tot de la vall, però gaudint de la fresca del matí, del paisatge impertorbable de la vall que tant m'estimo, de la rosada en alguns punts gebrada, dels núvols de pol·len que el vent arrencava dels pins, del vol de les rapinyaires, de l'espectacle d'uns voltors esmorzant la seva presa i d'un grup de cabirols que pujava muntanya amunt. 

El trajecte va seguir cap al refugi i llacs de Saboredo, l'estany Glaçat, el coll de l'estany Glaçat, la baixada a la vall de Gerber, el refugi de Mataró,  l'estany d'Illa, l’estany LLong i Redó, l'estany petit i el gran  de Gerber, un gran nombre d'estanyols, boscos, flors, rierols  i tarteres, la companyia continuada de colls i cims, com la pica de Bassiero, el pic de Ratera, el pic amitges amb la seva tortuosa carena, el tuc de Saboredo, el pic Gerber, el pic de la Xemeneia, el pic Gerber...

La majestàtica imatge de les muntanyes nevades, des de la Pica d'Estats fins al Perdiguero i el Posets i més enllà,  amb el llac Glaçat als peus com una catifa de plata, el vent poderós a  dalt del Coll amb la visió de la vall de Gerber, solitària, esquerpa  i pedregosa, esquitxada de llacs amb l'únic punt desentonat del refugi Mataró, l'olor, el soroll, la sonoritat de l'aigua i la pedra... totes les paraules que pugui dir queden curtes, insuficients i pobres, quan pretenen  explicar el que el solament sap i experimenta l'ànima i el cor.

L’estany gran de Gerber ens esperava guardant per a nosaltres les penúltimes llums  sobre la blavor de les seves aigües encoixinades,  vam passar sota la cascada guarnida en colors i després tot va ser més fàcil.

18 km. Quasi 12 hores. Aprox. 800 m. desnivell. Cansada. 

Però més  feliç que res.

Ningú com tu no em fa feliç salm 16

  








































Glòria Vendrell Balaguer
juliol 2021



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa