Igualada

Igualada en el seu naixement és “aqualata”, “aiguaampla”, és a dir, el lloc per on el riu Anoia s’obre pas i es fa planer, la qual cosa va afavorir el desenvolupament incipient de la bataneria, per l’ús de l’energia hidràulica dels molins, convertint-se en referent industrial tèxtil al cap dels anys.

Cruïlla de camins des de l’antiguitat i fora del vassallatge d’Òdena, Montbui i Claramunt, esdevé carrer de Barcelona, sota la protecció dels Comtes de Barcelona.

El nucli antic originari és a l’actual plaça de Pius XII, on excavacions recents hi van trobar les restes de la primitiva muralla i una primera capelleta dedicada a santa Maria.

No és d’estranyar doncs que es construís una monumental església  d’estil renaixentista i que contingui un magnífic retaule barroc  de reconeixement indubtable, ni la festa del Rec, ni el museu de la Pell i del Traginer, ni la Hispano-Igualadina, ni la històrica línea ferroviària, com tampoc és d’estranyar que s’hi construís l’Asil del sant Crist, un preciós edifici modernista que aixopluga una preciosa capella d’un deixeble de Gaudí.

El que és cert és que per Igualada s’hi ha passejat la història  i la història de l’art, deixant-hi petjades de tot tipus, però el que també és cert, és que jo, que de fa uns anys em passejo per l’Anoia, he acabat fent-me amiga del riu, de la comarca i de la feina que estimo.

Hi he tret cap a poc a poc, però després d’uns quants anys de acostar-m’hi amb el tren Llobregat-Anoia, a cavall entre Vallbona, Piera i Igualada,  ara  sé que també ha passat a formar part de la meva petita història.




Glòria Vendrell i Balaguer
Febrer del 2020

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa