Foix


Som a mitja hora de Foix, la capital de l'Arieja, a l'Occitània. Mitja hora de revolts i de boscos humits i verds des d'Esplàs de Serou. Albirar el castell de lluny estant ja és un goig, les seves tres torres desafien el temps i tothom que les mira. La ciutat és petita i bull al voltant del pedrís calcari que sosté l'edificació medieval, seu dels comtes de Foix i esguard dels càtars perseguits. 

Els seus orígens més pregons es remunten a l'època celta-prerromana i a  Carlemagne, quan va fundar un petit oratori que posteriorment va acabar sent l'Abadia consagrada a sant Volusià.  Andorra va ser annexionada al comtat de Foix i és per això que encara avui en dia el mandat andorrà representatiu recau en el bisbe d'Urgell i en el president de la república francesa, en tant que representant i hereu de l'antiga noblesa medieval.

Després dels setges soferts, després de la cruesa de la croada Albigense, després de la Revolució Francesa, de la Napoleònica i de tants altres afers sagnants, Foix manté i mostra sense vergonya la seva bellesa antiga i l'esplendor de la seva història, que rau en la seva veritat. El seu castell alçat, encara dempeus, com un estàndard, ens demana no caure en l'oblit de la memòria de tants i tants nostres que han manat, decidit, patit, sofert, estimat, treballat, sabent que sense ells avui no hi seríem.

"La arquitectura es el testigo menos sobornable de la historia"
Octavio Paz








Glòria Vendrell Balaguer
Juliol 2023

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa