Santa Maria de Refet i EL LLOC



Al LLOC on es diu que la Mare de Déu es va aparèixer a un pastor, el s. XII es va construir una ermita amb una talla romànica de fusta de la mateixa època.  En l'actualitat no hi ha ni la primitiva ermita ni la primera talla romànica. L'edifici actual és el resultat del pas dels anys, avui convertit en santuari-monestir- casa d'acollida, emparat per dues monges jerònimes que han optat per la vida contemplativa i pel silenci. La imatge venerada en el seu interior és una còpia de l'original romànica, que es troba a l'església parroquial de Seró. De manera que solament queda EL LLOC. La tradició popular sempre ha relacionat els LLOCS amb l'espiritualitat que els identifica. Fa pensar...

Es tracta del "TOPOS" grec, que no és un espai solament, sinó un espai prenyat de significació. ELS LLOCS són inamovibles, són testimonis eloqüents i són vida  arraulida i preservada dels d'estralls de l'oblit. Però "TOPOS" també és l'espai vital que vivim avui, existencialment i de debò. 

Segurament per això, en el "lloc-topos"  oportú i des del lloc-topos personal, una estona de silenci, solament trencat per alguns ocells que refilaven, com un llambreig ràpid i sobtat que enlluerna el cel d'orient a occident, l'esguard de Maria s'ha fet present.

Glòria Vendrell Balaguer
juny de 2021

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa