Contes de muntanya: L'abad Oliva i el bolet

 




Quan l'abad Oliva fa fundar el monestir de santa Maria de Ripoll, no sabia qui era ell. Preocupat i atrafegat com estava per la construcció del que havia de ser un cenobi benedictí de primer ordre, juntament amb sant Pere de Rodes i sant Miquel de Cuixà, se'n feia creus de l'enrenou que li provocava aquell petit bolet que cada tardor el venia a molestar insistint que volia ser-hi també, o en un capitell o en algun racó, que ell era de la terra de feia temps, que necessitava esguard per no morir quan arribava el fred, que qualsevol trosset , per petit que fos, li aniria bé, que, que... Tot eren pretextos i intents de fer-se un lloc, però l'Abad era massa gran per prestar atenció, i molt menys fer cas, a un ésser tan insignificant.

Al rovelló , a vegades l'anomenen  esclatasangs, i hi ha qui diu que deu el seu nom a tot el que feia enrabiar al decidit benedictí, que encabritat, li deia sovint que li bullia la sang cada cop que el veia. 

Més endavant, quan van construir la famosa portalada, el rovelló va pensar que ara sí que no li podien negar ser-hi, passar a la història entre els personatges bíblics... Que més podia demanar! 

Però no va ser així, primer va ser l'abad i ara era Ramon Berenguer IV, benefactor del monestir, qui no va prendre gens seriosament la seva demanda, ni en la clau central, ni en les arquivoltes, ni en els cossos laterals, ni en el superior, ni tan sols en els muntants de la porta on hi ha els relleus dels mesos de l'any.

Decebut i resignat el petit bolet va desistir del seu intent, però com que el monestir estava dedicat  a santa Maria, i com que santa Maria és la mare dels desemparats,  encara que el rovellonet morís pel fred, Ella va fer que cada tardor als  boscos de Ripoll  naixessin  molts i molts bolets bonics i aromàtics , que any rere any des de llavors, són delícia per a tothom qui els troba.

Glòria  Vendrell i Balaguer
Octubre de 2020




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa