Bruguers. Castell Eramprunyà. Ermita sant Miquel

Antiga ermita, sant Miquel i el castell
Un dia radiant ha fet més bonic si cap, un passeig pel massís del Garraf. Per ser més concrets, una caminadeta gairebé circular entre l’ermita de la Marededéu  de Bruguers, el recinte del castell d’Eramprunyà , l’ermita de sant Miquel i l’antiga ermita amb la creu i la cova.

Antiga ermita de Bruguers 
De l’ermita antiga construïda originàriament al s.XII pel favor del senyor del castell d'Eramprunyà i destruïda el s XV en la guerra civil catalana, en queda un angle de l’antic absis  quadrat orientat a ponent  i quatre pedres rogenques del mur oriental a migdia.  Està situada sobre el penyasegat que aixopluga la cova, on diu la tradició que un pastor  va trobar  la imatge de la Marededéu de Bruguers. Probablement degui el seu nom a que aquest indret, cobert de brucs i altres arbustos, era anomenat “lo burger”. 


La Cova 

Es diu que la gran troballa d‘imatges  en aquesta època, és degut a que les deurien amagar en temps dels sarraïns per por a que fossin destruïdes.

El senyor d'Eramprunyà, el poeta Jaume Marc II (creador dels primers Jocs Florals a Catalunya) va ser  qui va acabar la construcció de la capella  i qui  probablement també va encarregar la talla de la imatge gòtica que encara avui es conserva.

Signatura de Jaume Marc I, deixant una quantitat de diners per arranjar l'antiga ermita de Bruguers

Signatura de Jaume Marc II per als acabaments de la capella

Marededéu de Bruguers
En el lloc anomenat "El Sitjar" en el s XVI, es va reconvertir  una  capella romànica  mig abandonada dedicada a Ma Magdalena, en la capella actual on s'hi va portar  la imatge de la marededéu de Bruguers. L'absis romànic encara visible és el que queda dempeus de l'esglesiola antiga esmentada.

Absis romànic de l'antiga esglesiola de Ma Magdalena
El castell d'Eramprunyà situat sobre la cinglera que domina tot el delta del Llobregat, també va ser destruït durant la guerra civil catalana del s XV, però els seus inicis els hem de situar l'any 957 quan els comptes de Barcelona n'eren els propietaris. Sabem també que el 1323 el rei Jaume II va vendre la part superior del castell i la seva baronia al seu tresorer Joan Marc.

El turó d'Eramprunyà amb l'ermita de sant Miquel i el castell 
Consta de dos recintes, el sobirà o superior i el jussà o inferior, separats per un fossat que antigament  era salvat per un pont llevadís. El recinte superior era el lloc fortificat per excel·lència i la casa del Senyor. Al recinte inferior hi ha l'antiga capella i parròquia de sant Miquel d'Eramprunyà, així com part del cementiri medieval amb tombes antropomorfes del s.X, una cisterna i vestigis d'altres edificacions.

Fossat del castell
Recinte sobirà






La capella de sant Miquel manté de l'època pre-romànica els murs laterals interiors, de l'època romànica els murs laterals exteriors i l'arrencada de la volta de canó, de l'època gòtica, la coberta amb volta i d'època més moderna, les parets frontals i posterior.

Capella sant Miquel
Interior de la capella de sant Miquel



Tomba antropomorfa

La pedra que trobem en l'entorn, rogenca com el castell i l'ermita, forma coves i arcs sinuosos, que en el camí conviden a entrar-hi , a investigar les seves textures i a gaudir de les perspectives del paisatge que ofereixen els seus forats i punts de mira.



No sabem si les edificacions van ser en el seu moment respectuoses amb el paisatge, però el pas del temps ho posa tot al seu lloc. La pedra natural i la pedra edificada acaben fent una quasi perfecta simbiosi que no deixa indiferent la mirada.





A tocar del cel, la roca sempre a punt per oferir la seva fortalesa.... i el mar vist de de lluny i des de dalt, oferint un horitzó lluminós per on transiten i han transitat tantes vides... fa pensar....



Glòria Vendrell i Balaguer
Juny del 2019

Font: CAPMANY  GUILLOT, Josep-  Història del culte a la marededéu de Bruguers.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa