"Eixos turons per fer-vos un palau"

 

Montserrat és la muntanya, és el monestir, és el santuari, és l'escolania i és la Moreneta. El nom de la muntanya prové de “mont” (muntanya) i “serrat” (cadena muntanyosa) Tant «serrat» com “serralada” provenen de «serra» (un seguit de muntanyes) i aquesta paraula deriva del llatí, significant el xerrac, instrument per serrar. La forma que tenen les muntanyes, l'una al costat de l'altra ens fan pensar en les dents d'una serra.

L’origen històric del santuari de la Mare de Déu de Montserrat es troba a l’ermita de santa Maria, que l’any 888 el comte Guifré el Pelós dona al monestir de Ripoll. L’any 1025, Oliba, abat de Ripoll i bisbe de Vic, va fundar un nou monestir al costat de l’ermita de santa Maria. El petit monestir aviat va rebre pelegrins i visitants. El 1409, el monestir de Montserrat es va convertir en abadia independent. Entre els anys 1493 i 1835, va ser una època de grans i profundes reformes, de creixement i d’esplendor. En l’actualitat, Montserrat s'ha modernitzat per continuar atenent els pelegrins mil anys després de la seva fundació.

La llegenda coneguda de la troballa de la talla romànica de la Mare de Déu de Montserrat, explica que els pastors del mas Riusec de Monistrol pasturaven el seu ramat per la muntanya de Montserrat quan van veure una llum resplendent que provenia d’una cova situada sota un penya-segat sobre el riu Llobregat. Els pastors van decidir fer saber aquest prodigi al clergue de Monistrol i aquest al bisbe de Vic, que de seguida voler esbrinar que succeïa en aquell indret. El bisbe juntament amb els pastors van arribar fins a la cova d’on sortia la llum i uns cants celestials i hi van trobar la imatge d’una Verge amb el nen Jesús sobre la falda. El bisbe va decidir portar la imatge a Manresa, però en arribar a la plana on està situat actualment el monestir, tots es van quedar immòbils sense poder avançar, cosa que es va interpretar com que la Verge volia quedar-se en aquest lloc. El bisbe va manar que s’hi edifiqués una capella, lloc on des d’aleshores es venera la imatge de la Mare de Déu de Montserrat.

Malgrat els afegits del s. XIX, la imatge és romànica, del s. XII, pertany al grup de les anomenades “verges negres”. Hi ha diferents teories, però la més acceptada és que és negra a causa del fum de les espelmes en el transcurs del temps.

Fa uns quants dies que hi vam anar  i no em puc estar de dir que sempre que hi soc, si aconsegueixo abstreure'm de l'hilarant bullici del turisme, la vista de la pedra enorme i nua, la troballa de les suggerents ermites, i l'experiència petita de ser a tocar del cel, em fa retornar a la més tendra infància quan hi anava amb els pares i germanes, em fa tornar a la  necessària quotidianitat. i em fa esperar el millor, que sempre està per venir, especialment aquest any jubilar, que és l'any de l'Esperança.

Glòria Vendrell Balaguer
MaRÇ 2025









Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Un conte d'hivern

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa