Qui eren els Reis? Què en sabem de l'estrella de Nadal?

 


Els tres Reis Mags, en realitat no eren reis ni eren mags. Eren savis, probablement astròlegs i sacerdots del zoroastrisme. "Magauno" era el nom dels sacerdots del zoroastrisme en els seus orígens iranís. Els grecs van considerar  Zarathustra, com l'inventor de l'astrologia i de la màgia com a tal. Aquesta derivació de la paraula, ha fet que el concepte arribés fins a nosaltres amb l'afegit de "màgics", que ja ens va bé per a tot el bonic misteri que els envolta. 

Segons la Dra. Cayetana H. Jhonson, l'any 1614 Kepler ja va treballar sobre el cel de Betlem del s. I. i sabem que es va produir l'alienació de dos planetes, Saturn i Júpiter. Segons una creença compartida per moltes cultures, quan això es produïa suposava el naixement d'algú molt i molt important,

Fent calendaris comparats, l'arqueoastronomia diu que a la Xina es va detectar que alguna cosa important s'estava produint en el cel. S'han trobat similituds en calendaris xinesos, perses, babilònics i després en altres també, segons els quals algú excepcional havia d'aparèixer en l'escenari del moment.

Existeix un relat segons el qual uns mags perses van visitar l'emperador romà Neró, que és posterior a la vida de Jesús, preguntant per l'estrella, i això és degut al fet que la conjunció planetària lluminosa dura temps, no solament dies i hores. Són efectes planetaris llargs, amb impacte a posteriori, actuacions lentes en el cosmos...

Tot això és el que ens diu la ciència, que no fa altra cosa que donar raons a la fe. El relat posterior, com els noms de Melcior, Gaspar i Baltasar i el color de la seva pell, són relats dels evangelis apòcrifs, els quals, escrits molt més tard, venen a ser com els midraixos jueus, és a dir explicacions pedagògiques del relat originari. De manera indirecta els savis d'Orient representen totes les nacions de la Terra. 

El que ens explica el relat bíblic és la visita de tres savis que van anar a preguntar al rei Herodes on havia nascut el rei dels jueus perquè havien vist la seva estrella. Herodes tingué por que aquest possible rei li usurpés el seu tron i va ordenar la matança dels innocents (tots els menors de 2 anys) Els savis, avisats per l'àngel, després de trobar, adorar el nen i oferir-li or, encens i mirra, van tornar-se'n'a casa per un altre camí.

En qualsevol cas són Paraula de Déu, esdeveniment històric vàlid per a tots els temps. Els seus regals als nens any rere any, són signe de quelcom més pregó, són icones del regal més preuat: Jesús nat, Jesús l'Emmanuel (Déu amb nosaltres), Jesús que l'evangeli de Joan diu que és la Paraula que ha vingut a fer estada entre nosaltres, però que el text suggereix una traducció per a mi millor: " ha vingut a fer estada EN nosaltres".

Si avui els podem seguir anomenant mags, no és perquè facin coses estranyes, sinó perquè han estat pioners en ser sensibles al misteri embolcallat per les estrelles i s'han posat en camí per interpretar-lo.

És ben veritat això de què aquests efectes planetaris lluminosos són lents i que tenen impacte a posteriori, i és per això que aquest any demano als Reis no perdre mai la fascinació per la contemplació de tantes estrelles que segueixen brillant en el cel, ni el desig de caminar, encara que sigui per altres camins que no conec, sempre que sigui per tornar" a casa".


Glòria Vendrell Balaguer
Nadal 2022-2023



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa