Contes de contrades: L'absis d'Organyà



Quan l'any 839 el bisbe Sissebut va consagrar la catedral d'Urgell, la parròquia d'Organyà ja s'esmentava, de manera que la col·legiata de santa Maria és molt antiga i a més a més es va fer famosa perquè en el seu arxiu parroquial hi van trobar els escrits més antics en llengua catalana.

Després d'això alguns van considerar que era necessari fer-hi reformes i modificacions, però l'absis central s'hi va resistir. Per més que ho van intentar, cada matí, quan tornaven els operaris, l'absis havia tret cap entre pedres i bigues i tornava a sortir a l'exterior, això sí, lamentant-se de quedar ell sol dels tres que embellien el tros de carrer,...els va prometre que ell quedaria dempeus com a testimoni de la història, passés el que passés.

Durant segles, molts dels que passaven pel carrer es compadien de l'absis i li prometien que l'ajudarien a buscar els seus companys perduts per les places estretetes i porxades i pels carrerons vells d'Organyà, però tot era en va... l'Organyà antic no sabia on havien anat a parar. Fins i tot, ja en l'edat moderna, els parapentistes van solcar el cel moltes vegades, per veure si des de l'aire podien albirar algun senyal que els ajudés a trobar-los... però també va ser en va. 

Les llàgrimes que durant anys i pams, l'absis  havia vessat  pels seus petris amics perduts, van amarar la terra amb tanta pena i amargor, però amb tanta força, que la muntanya se'n va compadir. Les va recollir totes i les va convertir en font. La font de Bordonera li van dir.

I els veïns d'Organyà van conduir l'aigua fins a molt a prop d'on era l'absis... i en van fer una altra font,  així cada vegada que algú en bevia, la pena li anava marxant, a poc a poc ... Va ser l'única manera que van tenir per tal de consolar-lo.

Però hi ha qui diu que l'absis encara espera que tornin i que per això és allà encara. És que les pedres són tossudes i esperen i esperen sempre, perquè tenen tot el temps que no tenen les persones.

Glòria Vendrell Balaguer
juliol 2022












Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa