La Domus originària


Piscina baptismal s.IV de la primitiva construcció paleocristiana
Piscina baptismal s. IV de la primitiva construcció paleocristiana
No he aconseguit saber de qui era la Domus romana del subsòl de la plaça del Rei de Barcelona. El que sí que sembla segur, és que el seu propietari, a causa de la seva conversió al cristianisme, va cedir part de la seva llar , probablement les seves termes privades, per a la construcció d'un primer nucli episcopal. 

Ben poques coses sabem d'aquest romà convers ,  però algunes sí: sabem que era ric, perquè calia ser ric per disposar de termes privades, que  la seva casa, a l'estil romà, estava organitzada al voltant d'un peristylum, que era una mena de pati que permetia l'entrada de llum i les reunions familiars i que forçosament havia de ser de classe benestant, perquè per viure dins de les muralles de Barcino, havia de ser-ho.

Del que va ser la domus en queden mostres que es poden visitar, però el que em crida poderosament l’atenció són els esdeveniments que es van succeir i que el seu propietari  no hagués pogut ni imaginar.

Les excavacions realitzades  han posat al descobert un baptisteri i un edifici de tres naus separades per dues sèries de columnes de marbre blanc, que els arqueòlegs han identificat com la basílica paleocristiana construïda a mercè de la domus.Sobre aquestes restes, es va construir més tard la catedral romànica i més tard encara, l'actual catedral gòtica.

No ha quedat res o quasi res del luxe d'antuvi, de les riqueses acumulades, de l'esplendor de la casa... però el nostre romà va fer lloc a quelcom més important, sense conèixer en el seu moment, com seria de significatiu el seu gest en la història, sense mires  o amb les justes, però va fer possible allò de Bategeu-los en el nom del Pare i del Fill i de l’Esperit Sant (...) Jo sóc amb vosaltres dia rere dia fins a la fi del món....  Pel seu gest, que mil sis-cents o mil set-cents anys després agraeixo enormement, jo entre molts altres, he experimentat aquesta presència renovadora, he conegut el seu consol i he tastat la força de la seva esperança.

Tant de bo ens passés com a al propietari de la Domus, que encara que  no ho arribem a veure mai, que  la nostra domus domèstica arribi algun dia a ser  domus eclessiae.  És el meu desig més sincer.

Glòria Vendrell i Balaguer
maig de 2020

Domus d'Honorat
Domus d'Honorat



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa