Padrón i Iria Flavia. Un conte del camí
Padrón
Era de tots coneguda la rivalitat entre els dos rius, el Sar i l'Ulla i com n'era de cruenta la seva trobada al "concello de Padrón", ja que en aquest territori es troben els dos cabdals i irremeiablement continuen junts fins a la ria d'Arousa, que d'antuvi era més a tocar que en l'actualitat. El problema és que es negaven de totes totes a barrejar-se i a perdre la seva identitat.
Padrón de sempre era més del Sar i Iria Flavia en canvi, era més partidària de l'Ulla. A Padrón hi conreaven els pebrotets, que "unos pican y otros non" i necessitaven les aigües del Sar, que per tenir menys cabdal, no anegaven les plantacions quan hi havia una crescuda del riu per les pluges.
Iria Flavia, d'origen "apijotat" per la seva colegiata que va ser catedral abans que Santiago de Compostela i per la seva designació com a "municipium" atorgat per l'emperador romà Vespasià l'any 74, a través de "l'edicte de la llatinitat", era més partidària de l'Ulla, més cabdalós, més senyor, més propi d'ella...
Però com que amb el pas dels anys, Iria Flavia va perdre el seu rang, convertint-se en una parròquia de Padrón, malgrat ser el bressol de Rosalia de Castro i de Camilo José Cela, la picabaralla entre els rius va anar cada cop a més.
Tot va acabar quan uns pelegrins del Camí de sant Jaume que passaven per allà un dia molt xafogós d'estiu, van seure a reposar i a refrescar-se, uns al costat del Sar i els altres a la vora de l'Ulla. Van ser ells qui els van convèncer que tot plegat era una batalla inútil, que les aigües dels dos rius (en donaven fe els dos grups de pelegrins) eren igual de boniques i de fresques, que tots dos els havien permès continuar endavant aquell dia que havien arribat exhausts pel pes del quilometratge que portaven a les seves espatlles.
Després d'exposar les raons i de conversar unes quantes hores, perquè no va ser gens fàcil, El Sar i l'Ulla van comprendre que junts eren més riu, més forts i més bells, van acabar amb les seves desavinences i fins i tot els va semblar molt bonic perdre's de la mà dins les aigües de la ria d'Arousa.
A Iria Flavia hi ha un bust enorme de Camilo José Cela i a Padrón una estàtua de Macías O namorado, els dos escriptors de renom, però el que pocs saben és que a la confluència dels rius Sar i Ulla, hi ha un conjunt escultòric minúscul, fet a còpia dels anys amb còdols que han anat cedint les aigües dolces.
Si mai algú el troba, s'hi acosta i escolta amb atenció la remor dels rius, s'adonarà que xiuxiuegen uns noms, els dels pelegrins que ja no hi són.
Glòria Vendrell Balaguer
juliol 2024
Iria Flavia
Confluència de l'Ulla i el Sar
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada