Ermita i Dolmen de Santa Elena ( Biescas)


Aquestes coses passen, que hom passa pel costat de llocs, objectes, persones...que de tant a prop que són , pensem que ja les veurem/coneixerem/aproparem un altre dia... i passa que aquest dia acostuma a no arribar mai... però si per casualitat un dia arriba, doncs hom s’enduu la grata sorpresa de que ha estat una bona trobada... doncs això és una cosa semblant al que ens ha passat a  santa Elena de Biescas, una descoberta petita i propera a la casa on som de l’estiu, un regalet menut que ha desvetllat també menudes, però gratificants alegries. 

Els dòlmens, els menhirs... les pedres en general... la història sempre m’ha seduït... però en aquest cas, tot i que l’entorn del monument megalític és immillorable, m’ha decebut llegir que el dolmen va ser destruït a la guerra civil i que el que veiem ara és una reconstrucció del 1975... una autèntica llàstima! 

En canvi l’ermita que pensava que “ ni fu ni fa”, doncs mira, ves per on, la mar de bonica! ella, l’entorn, la font que li llepa els peus, la cascada que regalima a la seva falda, la història de fons.... 

Tot i que la seva fundació és una incògnita, pel que diu la llegenda, té origen en santa Elena que es va amagar en el lloc, fugint dels musulmans, teixint una tela de llana com si fos una aranya . Pel que sembla va ser Jaume I el conqueridor qui després va fer construir una ermita en el lloc. 

La cascada està oculta. Per unes minúscules escales s’accedeix a un balcó tobàcic molt singular. La molsa petrificada forma cortinatges que es van fent grans , sobreposant-se els uns als altres en el buit, formant sostres flotants sobre la cornisa pètria. 

Marxem: L’ermita és tancada, els arbres es balancegen amb galanteria perquè el ventijol bufa suau, la font raja , el seu murmuri es barreja amb la remor de la carretera, el xipolleig de la cascada va quedant lluny, a poc a poc ... 










“El Senyor és a prop dels qui l’invoquen” salm de vespres.

Glòria Vendrell i Balaguer
Juliol del 2018

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa