Biescas


Biescas a la vora del riu Gàllego, obre la porta al Valle de Tena, el qual es desplega bàsicament en dues valls ben marcades, la de l’embassament de Lanuza encapçalada per Sallent de Gàllego i la Peña Foratata, obrint-se pas a França per Formigal, i la de Panticosa, encimbellada pels Banys de Panticosa, obrint-se pas entre “cimstresmils”.

En tant que bona cruïlla de camins, conserva vestigis antiquíssims, des de monuments megalítics funeraris i restes de l’època dels romans fins els nostres dies, però va ser al Medioevo quan va prendre cos i forma. La primera documentació que trobem prové de san Juan de la Peña, any 1020-1030.

Tot i que trist, la gent coneix Biescas per la tragèdia de la riuada de l’any 1996 que va segar la vida de desenes de persones. És el que té el riu i la muntanya, que pot mostrar tant la cara amable com la més devastadora. Fa respecte.

Algunes coses més que avui no em passen desapercebudes: Un passeig pels seus carrers , un ventijol que tempera la sensació tèrmica, dues esglésies parroquials, la de sant Salvador i la de san Pedro, les dues balconades sobre el poble, l’aigua de la font , els parterres de flors, les teulades de pissarra, el pont que permet passar de banda a banda del poble i el riu que discorre per les seves ribes, aliè a tot, lluminós i tranquil...








 Glòria Vendrell i Balaguer
Juliol 2019

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa