Siurana, Cornudella de Montsant i Escaladei


Aprofitant  que l’institut fa festa pel Carnestoltes, avui ha estat un dia de repòs, com el que convida el bonic carrer de Siurana. Repòs  per la vista calmada i estiragassada  que proporciona ser allà dalt, pel riu sinuós i silent, per la gosadia dels gorgs, pel raig de llum que ha embolcallat l’església, per la significativa arquivolta  de l’entrada, per la finestra de mig punt que selecciona quina cosa vol iluminar , per la porta entreoberta, suggerent  del que vivim i del que ha de venir encara, per la vinya plàcida i pel seu fruit i per tot el que fa pensar la imatge d’una cartoixa, abans esplendorosa i ara deserta. Ha estat agraidament el repòs que calia.

Siurana de Prades és un poblet preciós de la serra del Montsant, literalment penjat sobre una cinglera amb vistes al pantà del mateix nom. Pertany al terme municipal de Cornudella de Montsant, on hom pot acostar-se a la cooperativa a comprar bon vi del Priorat. 

La roca calcària que li dóna identitat, es fa present en el castell, últim reducte defensiu andalusí, en el salt de la Reina mora, per on diu la llegenda que es va despenjar amb el seu cavall abans de caure pressonera,  en l’exquisida església romànica del s. XII-XIII, en la creu commemorativa de la reconquesta,  en el sòl encimbellat  i en el sol que la fa alhora etèria i material.

Escaladei és el bressol del  Priorat, és Morera de Montsant, és celler i és cartoixa. En la llavor hi ha un convent i un prior que dóna nom a la comarca. El que ara és el poble, antigament va ser la conreria de la cartoixa. El que ara és celler, antigament va ser l’interès  dels monjos per la pràctica de la viticultura. El que ara és una construcció desatesa va ser una cartoixa fondant, barreja d’espai eremític i d’espai comunitari.

Al fons d’una vall i preservada per la serralada del Montsant, Escaladei ha estat l’última cita d’un dilluns agraït , mig festiu i ple de sol.



Siurana
Siurana
Siurana
Siurana
Siurana
Afegeix un títol
Siurana
Siurana
Siurana
Siurana
Siurana
Siurana
Siurana
Siurana
Siurana
Siurana
Cornudella de Montsant
Escaladei
Escaladei
Escaladei

Glòria Vendrell i Balaguer
Febrer del 2020

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa