Contes de contrades: L'orant de Solsona


L'orant de Solsona vivia en el museu de feia molts anys, d'ençà que el van trobar a sant Quirze de Pedret a sota d'unes altres pintures. Com que era un orant digne de ser resguardat per la seva antigor, van decidir dur-lo al museu.

Però l'orant n'estava ben tip que el miressin i de ser sempre allà, en una escenografia que no era la seva, si més no la que recordava de l'època preromànica. No li veia el sentit.

Amb l'ajuda de l'au Fènix que sempre el protegia de la corrupció, ja que era l'au que simbolitzava la immortalitat i la resurrecció, va sortir un matí de puntetes, aprofitant que eren les festes de sant Isidre i que tothom era al carrer.  Va preguntar com sortir a sant Josep i al nen de la menjadora, però com que dormien no li van respondre ... Van ser els senyors de groc i del barret els que li van indicar com fer-ho. Li van indicar la finestra antiga que contenia la porta secreta per sortir. En un no res va ser fora.

Va quedar enamorat de la fragància de la ciutat antiga, del seu color, de la gent que omplia els carrers, de la font de sant Joan, on s'hi sentien melodies que no eren les medievals que  coneixia i sobretot de la Seu, que tot i sent sempre tan a prop d'ell, mai  l'havia vist amb tota la seva esplendor.

Va estar tot el dia vagant per placetes i racons, cuidant que ningú l'enxampés, però al cap del dia, una mica cansat i afeixugat per la calor, va buscar esguard dins la Seu i es va apropar a la Marededeu del Claustre que li va demanar que tornés al seu lloc, que el passat passat està,  que el seu lloc era al museu, que la seva presència ajudava molta gent a comprendre la història i la simbologia del món, d'un món que sovint oblida les seves arrels. I l'orant es va adonar que el que ella deia tenia sentit.

Malgrat això li va dir, que tot i que no ho desvetllaria mai, que juntament amb l'au Fènix, l'ajudaria a sortir de nou de tant en tant, una nit d'estels, una matinada d'hivern quan la neu treu cap a les muntanyes o qualsevol altre moment que ell volgués.

Les marededeus dels llocs guarden molts secrets que ningú coneix, però si li pregunteu a l'orant de Solsona, potser us en dirà un, qui sap!















 Glòria Vendrell Balaguer

Maig 2022

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa