Aso de Sobremonte


Aso de Sobremonte , Sobremón en aragonès. és un petit municipi del valle de Tena – Alto Gàllego_ (Pirineu Huesca) situat al costat, millor dit, a sobre de Biescas. Tan petit que segons la gent del poble, solament hi viuen 12 persones durant tot l’any. 

“Sobremón” és una zona geogràfica que engloba tres poblacions: Aso, Betés i Yosa. Es tracta d’una muntanya atapeïda de pi vermell zigzaguejada per una estreta carretera... Després del sisè revolt amb canvi de sentit, a l’arribar a una zona més plana, un únic carrer abraça unes quantes cases, totes elles conegudes pel seu nom. La nostra, al costat de l’església parroquial dedicada a sant Joan Baptista del s.XVIII, es diu “Casa Gabarda”. Segons ens explica la mestressa, abans de ser casa rural havia estat el paller del seu pare. 





És una casa acollidora , espaiosa , amb molta llum tot i que també  amb moltes mosques, però el millor que té és la terrassa, per les vistes a la vall , pels galls i galls dindis del costat que ens canten pel matí, per la bona fesqueta que hi fa al vespre i pel  cirerer que ens ha reservat les cireres més altes.

Resem vespres doncs a la fresca de la terrassa i al costat dels boscos que van enfosquint lentament: “alço els ulls a les muntanyes, d’on em vindrà l’auxili? L’auxili em ve del Senyor que ha fet cel i terra” 

Les estrelles que brillen com sempre, avui m’alegra veure-les, no pas com ho faig sempre.
Em costa dormir pensant en demà i en les muntanyes.

Glòria Vendrell i Balaguer
juliol del 2018

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa