Valle de Hecho


Enquadrada dins la comarca de la Jacetania, el valle de Hecho (Echo en aragonès) és una vall formada pel riu Aragón subordán, afluent de l’alt riu Aragón.

Les valls pirinenques aragoneses són sobtades , abruptes i amb rics contrastos obertes en un ventall de roca , praderies , pobles , fagedes i boscos frondosos.... és precisament en aquest contrast que hi trobo el seu encant. És el tercer cop que m’hi apropo i la veritat és que sempre  m’ha deixat ganes de tornar-hi.

El poble de Hecho , fet d’anys i de teulades vermelles, de carrers empedrats i de molta història, no crec que deixi indiferent a ningú.

Hecho

Hecho

Hecho
San Pedro de Siresa, és una abadia d’estil romànic que es remunta a l’època visigòtica i que pel que sembla, a 822m sobre el nivell del mar, és el monestir aragonès emplaçat més al nord. Aquest cop no l'hem visitat perquè ja ho vam fer les altres vegades.

san Pedro Siresa
La selva de Oza és dins del parc natural dels Pirineus occidentals. Paral·lela al valle de Ansó, envoltada de cims entre 2300 i 2700m com la Peña Forca, la Punta Agüerri, el Bisaurin i l’esplèndid “ Castillo de Acher” que li aporta identitat, resulta un lloc de 1a categoria. 

castillo de Acher
Una parada obligada al càmping de Selva de Oza, m’ha transportat a 39 anys enrere, a una canadiense de 7 places i a un fred sobtat que ens va obligar a marxar.

Castillo de Acher
selva de Oza


Més amunt , des de Guarrinza , surt una pista que ens ha portat a “Aguas Tuertas”. La calor considerable ha fet el camí una mica feixuc, però l’arribada a aquesta preciosa vall curiosament penjada sobre una altra vall, ha fet valdre la set, l’esforç i les altes temperatures sense ni una sola ombra.

Tinc el record de l’encontre de dues vegades més, tots espectaculars i tots meravellosos. És un lloc idíl·lic, és beatitud, és calma, és olor i color d’alta muntanya...












El dolmen d’Achar encapçala la vall ; Em crida poderosament l’atenció com l’ésser humà des de les antípodes dels temps s’ha preguntat sobre la mort i el sentit de la vida. Veient el lloc on estan aquestes construccions megalítiques funeràries, hom s’adona de que respon a alguna cosa i no pas a la casualitat.

dolmen Achar

Aguas Tuertas


La Sierra de Bernera tanca la vall, mentre que pel mig ramats de vaques i cavalls la guarneixen i la fan viva... dol molt deixar-la enrere... En una última mirada al seu llit d'aigües vermelloses, acoixinat pel verd i per les roques, desitjo com el salm del matí  que el Senyor esberli la volta del cel i baixi , per fer-ho més bonic encara.

Glòria Vendrell i Balaguer, 
22 agost del 2017

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa