Moreneta i Montserrat

Una pedra en crida una altra i entre el cel i la muntanya hi ha un abisme , com un tall. 
No sé si els àngels l’han serrat la muntanya, si ha estat el mar fa milions d’anys, si ha estat el vent que bufa i arrossega, però el que si sé és que la muntanya li suposa a l’hora , aixopluc i dolor .
Els daurats de la basílica no li fan cap favor. Lluiria molt més entre les roques serrades, a ser possible prop del lloc on diuen que la van trobar. 
Segrestada dins de l’urna (per protegir-la sembla ser) plora llàgrimes de cera que les llànties recullen amb pulcritud.

Tots els camins hi duen, les escales s’hi enfilen, siluetes arquitectòniques i lluminàries no deixen que ens perdem, sembla fins i tot que les roques s’inclinin per indicar-nos el camí.
A l’abric de la pedra, imitant la cova petita, reclosa entre parets que primer van ser romàniques, fa temps que es deleix per sortir. 
Hi ha tant desgavell, tanta gent i tantes coses postisses, que s’ha quedat sense veu de tant cridar i demanar que la baixin, que la retornin on era, que la pedra i Ella eren amigues de sol a sol.
No sé si és veritat però m’han dit que de tant en tant quan els escolans canten el Virolai, com que “ les roses d’abril “ són vermelles i moltes, doncs que es posen d’acord per fer un camí que va del cambril a la cova, de la cova a Sant Joan, de sant Joan, a la plana, de la plana a sant Jeroni i de sant Jeroni no se on.... 
El cas és que es veu que durant unes hores Ella marxa pel camí vermell. Hi ha qui diu que l’ha albirat de lluny entre les roques, contemplant l’Anoia , el Bages i el Llobregat.
El més curiós de tot però, és que malgrat la seva absència, la gent puja al cambril i creu que la besa, les llànties segueixen recollint les seves llàgrimes, riuades d’estrangers, de devots , de caminaires i d’escaladors, entren i surten com si res, sense adonar-se de res...
Diuen també que dins les pedres hi ha entaforats tots els desigs secrets del cor, que Ella els coneix i que per això també plora, que són les llàgrimes del mal les que li han tenyit la pell i li han canviat el color.
Una pedra en crida una altra i entre el cel i la muntanya hi ha un abisme , com un tall. 

Glòria Vendrell i Balaguer
Maig del 2015

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa