Fira de l'ovella aranesa a Arrós de Cardós


Per sort i per sorpresa enguany la Fira de l'ovella aranesa a Arrós de Cardós ha canviat de dia per fer-la coincidir en el marc del Dia Europeu dels Parcs.

Hem arribat d'hora, encara estaven muntant parades i arribant pastors amb les seves ovelles, corderes i marrans ( avui n'he après la diferència)

Segons fonts del diari Directe/cat   LA fira (...)  vol posar en valor la gran diversitat de productes de manufactura i agroalimentaris que s'elaboren en l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu, així com l'ovella aranesa, una raça que tradicionalment ha estat present al nord del Pallars Sobirà, especialment a les valls que tenien més relació amb França i la Vall d'Aran. 

El Parc Natural i l'Ajuntament d'Esterri de Cardós organitzen la Fira amb l'objectiu de posar en valor el sector primari i els artesans locals a més de suposar una oportunitat de dinamització pel municipi. Enguany s'organitza el XII Concurs de la Raça Aranesa amb la participació d'11 ramaders, 5 dels quals són de les Valls de Cardós i la resta provenen de la Val d'Aran.

/(...) Se celebrarà dins de la Fira el tradicional Concurs de Xolla en dues modalitats, amb màquina elèctrica i a mà que és durà a terme durant el matí.La Fira acollirà 25 parades de venta de productors que actualment estan elaborant productes de manufactura o agroalimentaris en l'àmbit del Parc Natural. La diversitat de productes i productors en aquest territori és molt gran i completa; inclou formatges, embotits, galetes, carn, gelats i truites, pel que fa al sector agroalimentari; i productes fet a base de llana, pell, artesania tèxtil, i altres professionals de les arts.

Per complementar la Fira, es realitzaran altres activitats que inclouen també el públic infantil i familiar. Enguany hi haurà tallers vinculats a la llana: taller de feltre i de teixir a mitja. També tallers de productes agroalimentaris: taller de les herbes remeieres i les seves infusions i taller de fer mató.També, en aquesta edició participarà el Parc Natural Regional Pyrénées Ariégeoises amb un punt d’informació del Parc i la presència de productors agroalimentaris.

Ha estat molt i molt bé poder ser-hi i poder caminar entre els carrerons, avui prou plens de gent, olorant pastures, pastissos i formatge de l'Ariege i fins i tot la llenya que cremava preparant la brasa pel dinar a base de corder per tothom que s'hi apuntés. No entrava en els nostres plans quedar-nos a dinar allà, de manera que hem marxat a migdia, els dos pensant el en el Pau , la Maria, l'Abril, el Quim i l'Aina, de com de feliços en serien allà!

Ha esta un d'aquells plaers petits que hom no espera i que fan brollar de dins les cosetes petites. que sovint l'ànima amaga.

Glòria Vendrell i Balaguer
maig del 2018















Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa