Bagnères de Luchon

termes de Bagnères de Luchon
Bagnères de Luchon és un típic poble francès amb aires senyorials i amb marcat accent turístic. La població és coneguda especialment per les seves termes que es remunten a l’època romana i per la seva estació d’esquí ( Súperbagnères a 1800 m) una de les més importants a França.

Si anem als orígens cal dir que s’han trobat vestigis arqueològics que la situen al 2000 aC, i que deu el seu nom precisament als romans, que la van batejar amb el nom de “ llixon” que vol dir “ deessa de les aigües”.

Les edificacions i els boulevards vuitcentistes aporten un tret de distinció amable. No és un poble rústic ni típic de Pirineu en el seu sentit estricte, però hom s’hi troba a gust. Deu de ser perquè està acoixinat entre bells cims i belles muntanyes.

En el passeig central Allées d’Etigny que és ple de floristeries, terrasses per a prendre alguna cosa i descansar i botigues de tota mena, hi treuen cap grans mansions construïdes entre el XII i el XVIII. És d’especial menció el Chateau de Lassusnestier, d’estil Lluís XVI, avui en dia convertit en l’oficina local de turisme.

Va ser Allée Etigny qui va rescatar la població de l’oblit del passat, construint l’any 1762 un primer edifici de grans dimensions per aprofitar les antigues termes ( l'edifici actual és del 1848 ) i una avinguda que les unia a la ciutat.

És una població “ variopinta, “ : molta gent gran de semblança benestant, emigrants, excursionistes, turistes, gent del país, malats en cadires de rodes que se suposa que gaudeixen dels beneficis termals, treballadors, caminaires etc.... 

Al cap del dia, el salm 26 de vespres m’ha fet present el que vull, i és que aquests dies de Pirineu en són una primícia : “viure a la casa del Senyor tots els dies de la meva vida ". ...

al fons església N.Sra. de l'Assumpció (1857)
Allées d'Etigny
mansió convertida en hotel

Glòria Vendrell i Balaguer
28 juliol 2015

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa