EL BELLMUNT

Els primers versos de l'Emigrant de Verdaguer citen aquesta vall:  formosa vall, blanc Pirineu, marges i rius, ermita al cel suspesa, per sempre adéu... L'ermita al cel suspesa és el santuari de la Marededéu de Bellmunt, un lloc petit, d'amplada justa, però amb unes vistes espectaculars de 360º , especialment al vespre, quan el sol es pon darrere el Pedraforca, quan es fonen amb la nit a poc a poc, les Guilleries, el Collsacabra, el Puigmal, el Cadí, els Rasos de Peguera, la serra d'Ensija, la Tossa, el Canigó, Cabrera Montserrat i la Mola, el Montseny i un llarguíssim etc amb la plana de Vic als peus.

Construït sobre la pedra vida, que havia estat inicialment l'esglesieta del castell de sa Reganyada, el santuari és l'atalaia de la Plana, la imatge petita de santa Maria és un recés de pau sempre a punt per a qui hi arriba. Diuen que a finals d'estiu, eixams de formigues alades hi van a morir en el pedró i que és per això que també l'anomenen la Marededéu de les alades. 

S'ha suspès en el cel, no solament l'ermita, sinó moltes altres coses que pesen en el dia a dia, no solament les formigues alades sinó també pesars i preocupacions s'han estimbat i han mort en el pedró del santuari i l'hostatgeria. Un petit i deliciós parèntesi de 43 anys de vida junts, que cal repetir sempre.

Em prosterno davant el santuari i dono gràcies al teu nom, perquè estimes i ets fidel: 
les teves paraules sobrepassen la teva anomenada.
salm 138









Glòria Vendrell Balaguer
Agost 2022

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa