Esclaus o lliures?



Ja fa dies que veig aquests cartells a les andanes del tren i igual que em va passar l'altre dia amb la campanya de l'estalvi de l'aigua, m'ha tornat a remoure el que fa molts anys que vaig dient.

No em puc oblidar de quan van començar a obrir alguns comerços en diumenge, en nom d'un suposat millor servei a la ciutadania, defensant que en tot cas sempre seria voluntari i que estaria remunerat especialment. Això es deia així, ho dic pels que no ho recorden i pels que no hi eren.

Com tantes coses que es diuen i es prometen no m'ho vaig creure i tal com imaginava, ha acabat sent una obligació, especialment quan el petit comerç vol sobreviure i quan els treballadors han acabat acceptant treballar les festes per tal de no perdre la feina.

Entenc que en el món de la sanitat i de la cura social hi ha treballs que han de ser-hi sempre, això sempre ha estat així!, però altra cosa és el lamentable i indigne culte que estem fent a la ciutat de consum. No som més lliures, som més esclaus, de diferent manera, però ho som, tant els treballadors, com els que comprem, desenganyem-nos, l'únic beneficiat és el "déueuro".

L'engany és subtil, però és a la vista: què vol dir que algú amb pijama va al centre comercial? Que representa un descans semblant al dormir? Que comprar per se, és un fet domèstic, com si estiguessis a casa? Que és una cosa fàcil? Quotidiana? Agradable? Planera?... Vinga home, que no ens llepem el dit!

Cada cop té més sentit allò tan oblidat del diumenge, el dia del Senyor, allò bíblic de "tens sis dies per treballar, però el setè reposa". Quina sort saber-ho! Tant de bo ho descobríssim, no com un mandat sinó com un valor! Tant de bo!

De fet, encara que no serveixi per a res, mai compro res en diumenge, ni pa… fins i tot tinc posat en el meu compte d'Amazon que no em serveixin en cap de setmana. Digueu-me ingènua, però crec que si tots féssim el mateix, les coses canviarien.
 
Glòria Vendrell Balaguer

Juny 2023


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa