Comunicació objectiva ?
pijamasurf.com |
Vivim immersos en un món on les comunicacions estan sotmeses a la voràgine. Cada cop tenim accés a més fonts i més mitjans per fer-ho. Podem contrastar, decidir de qui ens fiem, indagar etc. Ho han posat facilíssim les noves tecnologies. I jo que en sóc una total defensora, he de dir que pel que fa a la comunicació autèntica, doncs que fa aigües.
Si entenem per comunicar, donar una sèrie de dades científiques i racionals, està clar que hem fet passes de gegant, però no parlo d’això. Parlo de que crec que la comunicació no es pot cenyir solament a aquestes premisses perquè seria fer-la molt petita de mires.
La “ comunicació científica “ anomenada objectiva ( si és que existeix) pot ser estricta, acurada i assenyada si es vol, però té uns límits insalvables, que li estan vetats per naturalesa.
Ho vaig pensar un dia d’aquests quan la petitona Abril estava a l’UCI neonats . La informació no ens va faltar, ni per part dels metges, ni per part d’entesos en la matèria ni per part de totes les altres fonts que es puguin consultar. Però al capdavall si l’hematocrit està al 65 o al 75 %, si les causes poden ser x, si els possibles tractaments poden ser més o menys agressius, si etc etc, tot plegat no diu tot el que volem saber.
Cal que a més a més de tot això, vingui algú i et transmeti una altra mena d’informació, la gestual, la empàtica, la del cor... aquesta és la que posa els punts sobre les “ is “, és la que permet veure-hi més clar, la que tranquil·litza o la que et fa estirar les orelles. És la que necessitem i la que volem.
Segurament passa amb totes les altres coses que succeeixen i que donen la volta al món. Si per la raó que sigui no les acabem fent nostres, ens poden aportar molta informació i molts coneixements sí! però passa que sovint ens llisquen i passa també que les acabem assumint com material exempt de gest, d’empatia i de cor.
Glòria Vendrell i Balaguer
febrer del 2015
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada