Santa Fe de Montseny
El Montseny és un massís muntanyós de la Serralada Prelitoral. Pel seu paisatge singular ha gaudit d'una gran estima popular. Abasta principalment tres comarques: La Selva, el Vallès Oriental i Osona. Tres cims l'encimbellen, El Turó de l'home i Les Agudes amb una mica més de 1700 m i el Matagalls que en fa 1698 m.
Parlem d'un espai natural molt ric i divers. La seva diversitat vegetal es deu també a la seva variada altitud. Depenent de l'alçada on ens trobem, podem veure, des de boscos de suredes i alzines, matollars i brolles, castanyedes, fagedes (com la de Santa Fe, que és un dels seus hàbitats més emblemàtics), fins avets, prats i pastures, vegetació de ribera, orquídies, falgueres, líquens, molses i altres espècies endèmiques i rares, protegides per la Reserva de la Biosfera, com el bolet sabatera, que el nostre amic Miquel recollia pel restaurant Can Fabes.
El castanyer és present a Catalunya des de l'època dels romans i durant segles ha estat un dels principals arbres del Montseny. Avui en dia en representa el 10% de la superfície total. Avui, però, a la vall de Santa Fe, hem vist de nou, les tres immenses sequoies costaneres, al costat del centre d'informació de Can Casades. No són originàries del massís, van ser plantades a finals del XIX-principis del XX. Diuen que superen els 40 m d'alçada i que el tronc més gran té un perímetre aproximat de 6,5 m. Com atents sentinelles o com esfinxs del parc, marquen i obren el camí que duu a l'antic hotel de Santa Fe i a l'embassament de Santa Fe.
L'hotel de Santa Fe va ser construït a principis del s. XX per encàrrec de Ramon de Muntaner i Vila, comte de la Vall de Canet, destruït durant la guerra civil i restaurat per l'arquitecte Pere Domènech i Roura, avui s'ha convertit en alberg o refugi. Manté l'encanteri atàvic i el regust neogòtic, que el va fer característic en el seu moment.
Al seu darrere hi ha l'ermita de Santa Fe, d'origen romànic. Tot i que petita, insignificant i fins i tot amagada, és el centre històric de la vall que li ha donat nom. Del que va ser en queda ben poc, solament el record eremita dels que hi van viure buscant solitud i bellesa, que no és poc!
El petit pantà beu de les aigües de la Riera de Santa Fe, a la conca del riu Tordera. Municipalment, pertany a Fogars de Montclús, però en realitat pertany a qui el visita i a qui el voreja sense pressa. A vessar per les aigües primaverals d'aquest any, ha omplert de llum, de fragància i de color aquest matí de juny primerenc.
El massís aixopluga el municipi que li dona nom, Montseny, Arbúcies als seus peus, Sant Celoni, Viladrau a l'altra banda i Costa de Montseny a Fogars de Montclús, lloc de les nostres estimades "Germanetes de l'Anyell".
Un Matí bonic amb els amics de Vallgorguina. Hi ha amistats que perduren i que a còpia d'anys cada cop són més boniques, com passa amb el Montseny, com passa amb les muntanyes, que quan hi vas de petit, sí que les gaudeixes, però quan et fas gran, et plauen molt més encara!
Glòria Vendrell Balaguer
juny 2025
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada