Contes de contrades: La Seu d'Urgell i el clam de sant Ermengol


A la Seu d'Urgell a vegades se sent un clam, un clam que reverbera a les parets del Cadí. Passa a vegades en dissabtes de mercat, quan els carrers són plens de paradetes cridaneres: verdures i fruites de Lleida, testos de flors, formatges del Pirineu embotits d'aquestes comarcades i tota mena de roba per posar-se.

Ningú ho sent o fan veure que no ho senten, potser perquè ho ofega la música dels acordionistes d'Arsèguel, que en aquesta època de l'any es reuneixen per fer concerts, però la veritat és que el plany de sant Ermengol és ben eloqüent. Des que va caure a Pont de Bar i des que diuen que el Segre el va dur riu amunt fins allà, cada any, a finals de juliol, torna en forma de llum i de cançó, en forma de retaule d'història, de llum i de so i el claustre de la catedral es torna escenari amb un text literari d'Esteve Albert.

L'escenificació és a la nit, "El Retaule de sant Ermengol", li diuen, però a voltes, hi ha qui pensa que també es passeja entre el romànic del claustre i el de sant Miquel, entre el transsepte i les absidioles... hi ha qui pensa que les dolces melodies medievals, que se senten des de dalt de l'esvelt campanar de finestres geminades, són per dissimular el que passa entre ell i sant Ot, que discuteixen i fins i tot s'escridassen per atribuir-se l'origen del lloc. 

Però mentre passa això, també van passant els segles i les llegendes se'n tornen més encara. Els clams i planys potser no són els de sant Ot i sant Ermengol, però sí que en poden ser uns altres... Cal estar atents perquè surtin del claustre, perquè ningú els robi el to i perquè el Segre no els retorni, com a sant Ermengol.













 Glòria Vendrell Balaguer

juliol 2022

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa