El Castellvell d'Olius i de Solsona


Diuen que cap al segle III aC hi van viure els ibers, i que ho van fer en cases al voltant d'una plaça central. Sunyer, comte d'Urgell hi va bastir un castell, reforçat després pel comte Borrell II de Barcelona. Però  la construcció final va ser en el temps dels Tarroja, quan la pubilla Agnès es va casar amb el vescomte de Cardona Ramon Folc IV, el 1241. Els únics vestigis que tenim d'aquesta construcció són les muralles i les torres. El primer enderrocament el va portar a terme el primer comte de Cardona, Hug II, en el s.IV, per tal d'aprofitar les pedres per a la construcció de les muralles de la veïna Solsona. Però com a talaia i fortificació ha resistit el pas del temps, a 838 m. sobre la capital del Solsonès. Tanmateix, hi ha uns altres vestigis, els de les dues esglésies romàniques, sant Miquel fora el recinte del castell i el santuari de la marededeu del remei, construït sobre l'antiga capella del castell amb també advocació mariana.

Hi ha dies, quan les flors comencen a omplir la falda de la muntanya, però solament quan el silenci senyoreja sobre l'entorn, que Agnès Tarroja, l'antiga pubilla, torna i pledeja amb la geografia del castell, perquè hi ha qui diu que és d'Olius i hi ha qui l'anomena "el Castellvell de Solsona". 

Ella  insisteix que el Castellvell no és de ningú, que ni tan sols  li pertany a ella, que el més pregó de la història no pot ser objecte de propietat ni d'especulació... si ha de ser d'algú, diu sempre, hauria de ser de la terra, del vent que colpeja les muralles, del sol que ha configurat el seu color i de les muntanyes que hi eren abans que tots...

Els goigs de la marededeu del Remei demanen que ella sigui l'advocada contra qualsevol flagell, ja que és la remeiera i la senyora del castell, i és potser per això que hi ha qui diu també, que aquests mateixos dies, quan les flors comencen a omplir la falda de la muntanya i quan el silenci senyoreja sobre l'entorn,  que "pubilla i advocada" tenen boniques converses... el que passa és que quasi ningú les entén.






 Glòria Vendrell Balaguer

maig 2022

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa