Contes de muntanya: Les ermites de Montserrat i les roques sense nom
Des del 1987, la Moreneta d'acer, treu cap sobre la pedra. Diuen que no és bonica, que no té el glamour de la imatge trobada, que no té les empremtes del romànic ... És per això que pocs la coneixen. Cada vegada que algú l'albira des de les petites ermites que la voltegen o que algun escalador corona el Cavall Bernat, que és la seva pedra, és una autèntica sorpresa per a tothom.
El que no entén la Moreneta d'acer, és perquè entre tantes agulles, parets, roques i pedres, n'hi ha tantes encara que no tenen nom... -solament tenim un número- li han dit totes elles queixoses- del 309 al 393- li han explicat les de la zona del Tabor -nosaltres som les cotes 407 a la 499- han afegit les de la regió de les Magdalenes - i les cotes 507-593 tampoc tenim nom!- han recordat les de la Tebaida. Els flautats s'han sumat a la queixa, dient que fins i tot la roca 462.1 es diu "Roca no sé", que ja és hora que es faci justícia! -si no hi ha nom no existeixes!!- han cridat enfurismats.
Fa molts anys que el Cap de mort, L'Elefant, La Prenyada, la Gorra frígia, la Mòmia i moltes altres van demanar a sant Geroni, la més alta de les roques, que vetllés per la causa a la muntanya... No sabem si ho va fer o no, però de fa molts anys també, que en els racons més insospitats, en les balmes, entre dues roques, amagades del brogit del monestir, encarades al cel i amigues de flors, s'hi troben moltes ermites, petites, algunes amb prou feines dempeus, però quan hom s'hi acosta, hi ha qui diu que el ressò de la muntanya fa sentir noms i noms i més noms.
A la Moreneta d'acer i al Cavall Bernat, avui els ha semblat sentir-ho també.
Glòria Vendrell i Balaguer
maig de 2021
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada