No enganyem els nostres joves
www.ucavila.es |
Quina cosa desitgem de veritat quan estudiem? què és el que ens mou a estudiar? un bon treball? un títol? diners? prestigi?... si estudiar està relacionat únicament amb l’eficàcia, és que hem perdut el nord.
Qualsevol cosa que estudiem, sigui el que sigui, serveix per a nosaltres mateixos primer, i per als altres en segon lloc, en tercer lloc hi queda la seva eficàcia.
Memoritzar , sintetitzar, argumentar, tenir una tablet, estar atent a un professor , a un llibre, a uns apunts, a un power point, a un curs... no és inútil: estimula la nostra capacitat de treball i d’atenció , reforça la reflexió, ens ajuda a encaixar el sofriment, ens educa en l’esforç i la disciplina, ens domestica en la paciència i en la sobrietat...i podria afegir desenes d’etcèteres, però probablement no acabaria mai.
Tan sols qui és capaç d’estudiar intel.ligentment ( en profunditat ), pot estar disposat a esperar dels altres i a rebre per als altres, els béns més grans.
Sovint ens confonem pensant que “la realització personal” passa pel nostre bagatge acadèmic i professional. Pot ser que les dues coses caminin juntes o que emprenguin camins diferents... en tot cas, sigui el que sigui el que ens disposi la vida, una cosa és certa: estudiar amb intel.ligència ens fa persones madures, no solament pels coneixements adquirits, sinó per la preparació a la vida espiritual.
I vet aquí el moll de l’os! defenso que la vida espiritual és la de cada dia : dormir, menjar, riure, donar classes magistrals, ser torner o advocat, pelar patates, llegir, entrar, sortir, educar, renyar, pintar parets o pintar quadres, escombrar, fer la compra, pregar, cantar, caminar, rentar-se les dents, ser metge, arquitecte, banquer, mainadera, llevadora, assistenta de la llar... o el que sigui, però amb l’alegria que proporciona saber-se estimat de qui és la font del nostre desig i de la nostra intel.ligència.
Aquesta és la veritable profunditat de la nostra vida. Se’ns ha donat intel.ligència per a descobrir-ho. Quan la fem servir per a les altres coses, és a manera d’ assaig i d’ aprenentatge. Si us plau, no enganyem als nostres joves
Glòria Vendrell i Balaguer.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada