Contes de muntanya: el Grau Roig i els Pessons


El Grau era un vent, un tímid i gandul ventijol que vivia al coll de Pessons. La seva vida era simple i avorrida fins que va arribar la notícia de l'amenaça de foc que venia de l'altra banda de les muntanyes.

Van ser les margarides i els narcisos els que van destapar l'alerta - morirem tots cremats!- repetien amb esglai, - diuen que quan una cresta de foc toca la capçalera de la vall, que tot ho destrueix amb la seva gola infernal!!!- repetien una i una altra vegada buscant inútilment l'ajuda d'algú.

El Grau es va despertar de la seva llarga letargia de temps i temps i es va adonar  que per fi podria fer alguna cosa, que no en va era vent i que si vivia allà d'antuvi havia de ser per alguna raó. De manera que va començar a bufar i bufar com no ho havia fet mai, amb tanta força i empenta , que no solament va retrocedir el foc, sinó que va fer venir núvols amics plens d'aigua , que van omplir  la vall d'estanys i d'estanyols. 

L'aigua fresca que va caure del cel ha perviscut fins avui, malgrat la neu, el gel, les roques i el fred. Amb el temps li han posat noms: El Pessó primer, el Forcar, el Rodó, el Meligar, el Llac de les Fonts  el de Cap de Pessó. Tothom coneix l'indret com "El Grau Roig", però pocs saben que és el nou nom que les flors van donar al vent el dia del gran perill,   a més a més  de Grau calia dir-se també Roig, perquè havia lluitat i vençut el foc.

Glòria Vendrell Balaguer
Juliol 2022







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa