Roncesvalles ( Orreaga)


A Roncesvalles s'hi creuen tres històries: "La Chanson de Roldan", els pelegrins de Santiago de Compostela i el rei Sancho famós per la batalla de "Navas de Tolosa"(1612) i per la seva alçada, ja que els seus ossos conservats dins la tomba del claustre ens donen una mida de 2,20m. 

La Chanson de Roldan és un poema èpic escrit a finals del s. XI. Es tracta del "cantar de gesta" més antic escrit a Europa en llengua romanç. Narra la venjança dels vascons a Carlemagne quan aquest  havia destruït Pamplona el 778. En la batalla va morir el cavaller Roldan; Per això el cantar porta el seu nom. 

Representació de la "Chanson de Roldán"
L'Església de sant Maria ( real col·legiata de Roncesvalles) la va fer construir Sancho VII (s.XII-XIII) acabant sent un dels millors exemples del gòtic navarrès. L'escultura també gòtica de la "Virgen de Roncesvalles", presideix l'altar i la nau central.






Com gairebé sempre, la cripta és el lloc més antic. Baixar a una cripta sempre em produeix una sensació plaent. Deu de ser el gust de retrobar-se i la necessitat de solitud.


cripta

cripta
El claustre ha estat reconstruït a causa d'una nevada terrible que va enfonsar el primitiu. En la capella lateral de st. Agustin hi ha la tomba del rei Sancho VII abans esmentada. Els vitralls de la capella ofereixen una representació de la batalla de "las Navas de Tolosa" i a la capçalera de la capella una reixa conserva i mostra les cadenes que envoltaven la tenda vençuda de Miramolin.



L'església de Santiago és un petit temple gòtic edificat el s.XIII. És de forma rectangular i sincerament més bonic per fora que per dins. Al seu costat s'hi troba el lloc més antic i més misteriós de Roncesvalles: la capella de l'Esperit Sant, o "Silo de Carlomagno". 

"El silo de Carlomagno "És d'estil romànic, és una planta quadrada amb volta de creueria. Segons la tradició aixopluga els ossos dels combatents morts de Carlemagne en la batalla de Roncesvalles. Ens expliquen que les excavacions i els estudis arqueològics donen fe d'estrats profunds que contenen restes humanes antiquíssimes. 

El que sí és veritat  és que en l'estrat superior són visibles les restes òssies conservades de pelegrins que no arribaven a Santiago i que morien en aquelles contrades.I el que també és veritat és que encara avui en dia fa la funció de cementiri local i dels canonges de la Col·legiata.

A la sala superior hi han posat una làmpada preciosa al més pur estil carolingi.

església de Santiago i "Silo de Carlomagno
làmpada carolingia
restes òssies de pelegrins
Roncesvalles  sempre ha estat lloc de pas, primer pels Celtes i més tard pels que utilitzaven la via romana Burdeos-Astorga. De manera que no és d'estranyar que sigui des dels inicis lloc d'entrada a la península pels pelegrins d'arreu que fan el "Camí de Santiago" . Aquí comença una de les rutes jacobees més conegudes i populars. De fet ens expliquen que mentre que la població té una trentena d'habitants, en canvi pot acollir milers de pelegrins en la seva hostatgeria.



Burguete és una deliciosa població a tocar de Roncesvalles, és el primer regal que es troben els pelegrins . Tot i que ha estat refeta el s.XVIII i XIX a causa de varis desastres i incendis, paga la pena aturar-s'hi una mica i gaudir de les seves cases i del seu carrer principal amb els rierols a banda i banda.







Avui no hem fet muntanya, bé muntanya sí perquè no l'hem deixada, però vull dir que no ha calgut motxilla ni botes, ni bastons ni capelina ni cantimplores d'aigua ni entrepà... un dia diferent però molt interessant i digne de veure, sobretot quan ensopegues amb un guia que en sap un tros llarg.

Al vespre a la nostra temporal Hualdeenea d'Ibilzieta , tot pensant amb el terrorisme mortal i enverinat , amb les víctimes i també amb els autors dels atemptats que fan sagnar el món, em consola i em provoca una pau difícil d'explicar, la paraula dels laudes del matí: " no jutgeu , deixeu que vingui el Senyor".




Postdata: hem fet 10m " del Camino"

Glòria Vendrell i Balaguer
24 d'agost del 2017

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa