La guerra civil a la Casa Llarga

La Casa Llarga
Després de sentir històries des de petita al voltant de la guerra en aquestes contrades, penso que ha arribat el moment de posar-hi una mica d’ordre i de coherència, i res millor que sigui ell, el meu pare qui me’n faci cinc cèntims. 
No és pas una crònica rellevant per al gruix de la gent que la va viure ni pels qui s’hi interessen científicament , però per a mi que tinc ulls de filla i néta, és més que suficient i entranyable. 

La iaia Roseta Gallart i Julià (1900-1963 ) es va casar primer , l’any 1923 amb el Josep Alemany i van tenir una nena, la tieta Maria ( 1924 -1980 ) . Vivien a cal llop de la Casa Llarga d’Ordal. Però va enviduar i es va tornar a casar l’any 1928, aquest cop amb el meu avi Josep Vendrell i Vendrell ( 1900-1972 ) , amb el qual va tenir cinc fills més : el Joaquim ( 1929-2007 ), la Teresina ( 1930), l’Antonieta ( 1932 -2013 ), l’Eudald- el meu pare- (1934) i la Rosa (1940). Menys la tieta Rosa, tots ells van viure la guerra. 

Glòria Vendrell i Balaguer

barraca on cuinava la iaia Roseta
Parla el meu pare: 

Els dos o tres últims mesos després de la batalla de l’Ebre , Ordal estava ocupat pels soldats republicans i es deia que aquí s’acabaria la guerra. La Casallarga també estava totalment ocupada per soldats. N’hi havia a la casa i també a fora l’era. Van buidar els pallers i s’hi van posar dins. Entre ells hi destacava una mena de “ passionària” que es deia Remedios que va fer agafar tots els animals que teníem per anar-se’ls menjant . Encara em recordo de com rostien un cabrit sencer com un pollastre a l’ast. Els soldats cuinaven ranxo a sota de la Casa Llarga en una esplanada d’avellaners de la vinya de cal Bitxo i després ens en donaven. Si més no teníem alguna cosa per menjar ! 

El comitè republicà d ’Ordal es va apoderar de cal Ravella ( Un d’ells era un germà de la mare. No era gaire sanguinari ) Van agafar les coses de valor ( dit per una minyona del marquès ) al marquès i a altres cases bones; entre elles dos pianos : un el van requisar els de Sant Pau i l’altre, fins el dia d’avui, es va quedar a Ordal. 

Van cremar l’església...El dia que es va fer foc ( no sé si a l’església o a les imatges) vam veure que un grup de milicians es dirigien cap a la Casa Llarga... Com que vam tenir por, tots els veïns en massa vam fugir corrents amb el Carlos de cal Quim , cap al fondo de la fornera i des d’allà veiem les flames de l’església.... Algú va dir: “ ai si en sortim vius d’aquesta, ho hem de venir a celebrar aquí !”

barraqueta de les gallines
Per preservar les imatges, la gent creient en va amagar moltes. La imatge del sant Crist gran, la van amagar en uns cubs a cal Met . La van restaurar i ho van celebrar , el 18 de març del 1956. Ho recordo perquè era uns dies abans de jo marxar a la mili. La imatge del sant Crist petita, que tot i essent petita feia 3 m. estava amagada a una cosconera al darrera la Casallarga, tapada amb una borrassa. Encara avui en dia en diem “ la cosconera del Sant Crist” ( allà també hi vaig enterrar la sang de la mare quan li van haver de fer una sangria, el desembre del 1962 ) ...La imatge de sant Esteve la van amagar per allà on ara hi ha la depuradora . He sentit a dir també que qui va maltractar la imatge de santa Llúcia, que després més tard es va quedar cec....

El meu pare va guardar a casa tots els llibres de l’Església ( els missals etc) els va ficar dins d’un bidó. El van descobrir i els republicans el van venir a buscar ( potser per això o perquè va havia desertat de fer la guerra ) però ell va saltar pel darrera i va fugir a la muntanya. De fet n’hi havia bastants que no van voler anar a la guerra i estaven amagats per les muntanyes. Altres van anar a la guerra i no van tornar...

El mossèn es va escapar també per les muntanyes. El van ajudar a escapar-se els mateixos del comitè d’aquí a Ordal. En canvi el comitè de Vilafranca va ser qui va matar els avui beats d’Ordal, Josep Casas Ros i Joaquim Ros Julià. Els delators van ser dos picapedrers , pare i fill. Els dos es deien Cintet. Després de la guerra, els de ca la Magdalena, que eren els pares del Josep Casas Ros seminarista, no solament els van perdonar sinó que també els van ajudar econòmicament.

cisterna on es va amagar la família
L’església havia servit de camp de refugiats, possiblement dels escapats de la batalla de l’Ebre. Del fum dels refugiats encara en queden restes. Avui en dia hi ha una sala a l’entrada del campanar que està exactament igual que com va quedar després dels fets. I suposo que va ser arrel de la marxa dels refugiats que tothom anava a l’església a buscar mobles. Jo recordo que nosaltres vam agafar una mena de llit plegable i una tauleta de nit. Em costava molt enfilar amb ella cap a la casa llarga, perquè pesava més la tauleta de nit que jo ( deien que era del marquès ) ....

Es van fer trinxeres. Davant de la casa llarga n’hi havia una de gran . Ens hi posàvem dins quan tiraven bombes, amb un tronc a la boca perquè no se’ns trenquessin les dents. En realitat però, el que recordo no sé si eren els assajos en cas de bombes o si eren bombes de veritat...

Doncs sí, deien que sí, que aquí s’acabaria la guerra. Els republicans pretenien anar per Les Planes i per Mas Granada fins a dalt a la creu, a trobar les tropes franquistes i aturar-les, però la veritat és que van haver de fugir... Van volar el pont de l’hostal i el pont del Lledoner perquè els franquistes no els perseguissin. Així doncs, com que havien volat el pont de l’hostal, recordo veure passar el cotxe de línea i la cavalleria des cal Met fins la Serra per sota de la carretera. El pont del Lledoner va estar molts anys reconstruint-se. El cotxe de línea i els altres cotxes baixaven fins el fons del barranc i tornaven a pujar. Jo hi vaig passar moltes vegades després de la guerra.

Es deia que Franco, a la vora de Vilafranca, que havia començat a tirar canonades i que els soldats s’havien donat a la desbandada... Els últims dies, per por, tot el poble va buscar refugis més segurs... 

De fet recordo que per la Fontenta , camí de l’Església en van matar molts. A l’alzina de sobre la Casa Llarga, un soldat ( encara sembla que ho vegi) li va dir al pare : “ acabamos de matar a uno. Si queréis recoger la manta...” El meu pare durant molt de temps va guardar en un calaix de la calaixera de casa, la documentació que arreplegava dels soldats morts... no sé que se’n va fer de tot aquest material !

La Pepita del cal bitxo, que llavors tenia 18 anys, amb una altra amiga en va enterrar uns quants de morts a la nostra vinya. No els van posar gaire fons i quan va néixer el blat, la planta va sortir més ufana que de costum.

Així doncs el pare també va decidir fugir. Després d’amagar totes les coses de casa, les olles, utensilis de cuina, la bicicleta etc dins del femer tot ben tapat amb fems ( les tropes franquistes però ho van veure i ens ho van acabar prenent tot ) va dir que anéssim al Masset a refugiar-nos. El Masset estava ple de gom a gom. Encara recordo un foc a terra molt gran. No ens hi vam poder quedar. Era finals de gener del 1939 (entre el 26 i el 28). El pare ens va agafar a tots i ens va dur cap al corral nou. Recordo que jo que era petit ( 4 anys acabats de fer) que el pare m’agafava pel braç i em feia saltar pels marges. Probablement a l’altre braç hi duia l’Antonieta però no n’estic segur...

Vam arribar al corral nou . Allà hi teníem una vinya treballada i més amunt en un turó, hi havia una esplanada no treballada on havia una barraca i una cisterna. El pare va buidar la cisterna ( 12 m. quadrats aprox) a cop de galledes ( no sé si ho va fer el mateix dia o ja ho havia fet abans ) i ens hi vam ficar dins. Hi vam estar dos o tres dies amagats i pujàvem i baixàvem per una escala de fusta feta amb branques de pi. 

La mare cuinava a la barraca i ens portava el menjar a la cisterna. També ens vam emportar, suposo que per menjar alguna cosa, unes quantes gallines que teníem i les vam amagar a una barraqueta petitona, però cantaven i teníem por de que ens descobrissin.

Un dia des de dins de la cisterna, vam sentir les tropes republicanes ( les que anaven per Mas Granada a trobar els franquistes) , ens vam enfilar per l’escala de la cisterna que havíem fet amb fusta de branques de pi, i les vam veure passar.

Un dia la mare sortia de la barraca amb el menjar i es va trobar als nassos amb un moro i la mare ( dit per ella) va dir “ ja som morts!”. El moro li va preguntar que fèiem allà ( no sé en quin idioma ) però li va dir que tot i que ell no ens faria res, que per allà en voltaven molts de moros i que si ens trobaven ens matarien. Vam agafar els quatre trastos i vam marxar. No sé si era matí o vespre, però sé que era fosc i que teníem por... mentre marxàvem es va sentir el carro del Manelet.... Quan passàvem per un camí, vam sentir dos moros que ens venien de cara, vam saltar a una mena de cuneta i ens vam amagar entre els matolls, sense fer soroll, perquè s’hi fèiem una mica de soroll, ja érem morts. 

Quan vam arribar al carrer de cal Rial va sortir una dona dient “ acaben de matar al meu fill “ Era la Rosa de l’Escala. Efectivament era allà mort. Havia sortit de casa seva per celebrar que havia acabat la guerra i dos moros li van tirar un tret. Jo però no recordo haver vist el mort. 

Va ser el final de la guerra.

Eudald Vendrell i Gallart

Comentaris

  1. M'ha agradat molt la Historia de la guerra civil de la Casallarga !! de part de la Nuria de cal Bitxu .

    ResponElimina
  2. La Monserrat i la Jusafina de cal rei de la casallarga mol cuntestas del escrit....

    ResponElimina
  3. Soc el Joan de cal Serafín Nosaltres en netajar la barraca a on se amaganen

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa