Benvingudes festes!


Els nostres avantpassats llunyans no tenien "caps de setmana" ni festius, ni tan sols els nostres avantpassats propers. Per als meus avis,  a pagès la vida transcorria entre les vinyes, en anar a buscar aigua al pou, en cuidar les gallines i l'ase etc, no tenien i no contemplaven gaire això del "descans", però sí sabien què celebraven per Nadal i per la festa Major, per exemple, i feien festa de la millor manera possible dins de les seves possibilitats.

Tenir temps per a l'oci i el descans del treball és una cosa, però fer festa és una altra cosa diferent. Avui en dia hem guanyat (no tothom) molts drets pel que fa al descans del treball, però sincerament crec que hem perdut molt pel que fa a fer  "festa".

Hom fa festa quan té quelcom a  celebrar, quan anem a un casament, quan et gradues, quan aconsegueixes una fita important... El cas és que el nostre calendari és ple de festes en les quals no sabem què celebrem. Les hem reduït al "descans" i les hem despullat de significació, les hem deixat tan nues,  que sovint són solament una ombra i una vaguetat.

Les festes d'Israel  es van deslligar dels cicles anuals de la terra i es van lligar a la història, a les intervencions de Déu, encara que les fessin coincidir amb les festes naturals existents. Aquesta concepció de la història festiva sosté tota l'estructura bíblica i no una altra cosa. 

El cristianisme, hereu del judaisme,  és festa per se, malgrat el patiment i el dolor. "El valle de lágrimas" que alguns  m'explicaven quan era joveneta és a les antípodes del que m'ha estat regalat i he conegut. Com gairebé van fer totes les cultures i religions, el cristianisme va cristianitzar moltes de les festes existents i en va afegir de noves. L'important no és la data ni el "com?" sinó el "per què?" i el "què".

L'última paraula de la nostra vida no la té la biologia ni cap virus, sinó  Déu i la nostra llibertat. Per això ,malgrat tantes coses que em fan patir, malgrat la Còvid, malgrat el "toc de queda", malgrat les restriccions de tot tipus, malgrat la pandèmia , malgrat el dolor per la malaltia i malgrat el daltabaix econòmic, més que mai celebro ser cristiana, celebro conèixer la font íntima de la "festa", celebro haver començat l'Advent amb la festa de la gratuïtat de l'amor de Déu, que és la Immaculada (i no la Constitució) i celebro acabar-lo amb l'Emmanuel, que vol dir "Déu amb nosaltres", més que mai.

El nostre pessebre és a punt, esperant-lo

Glòria Vendrell Balaguer

Desembre de 2020

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa