Imaginant imatges


Fa poc que he llegit en algun lloc que les emoticones estan  ocupant i desplaçant en molts casos i cada cop més, el llenguatge de les paraules i no m'estranya. 

Reconec, que en aquest blog que funciona de fa anys, sóc incapaç de pensar-hi res, sense acompanyar-ho d'una imatge. Una imatge val més que mil paraules, diuen, i és veritat. Sovint el llenguatge queda curt per expressar el que volem. Les paraules són insuficients i escasses per a tant bagatge emocional que conviu amb nosaltres.

Des de que l’art va prendre cos en les coves paleolítiques, que les imatges han estat per als humans, símbol, ensenyament , comunicació i memòria.

Durant segles la població majoritària ha sigut analfabeta . Aquesta ha estat la raó de ser de la iconografia bizantina, dels retaules barrocs, dels frescos del romànic i de la imagineria en general.

La generació que vivim  està saturada  de paraules, tipa de discursos desèrtics i de lletres buides descarnades de la imatge que volen representar, i potser per això , lamentablement, triomfa tant el “postureo”  a les xarxes socials, que han passat a l’extrem contrari, oferint tantes vegades, icones saturades de superficialitat, desèrtiques de sentit, buides de contingut i descarnades de la realitat.

Passa alguna cosa semblant a la vida de cada dia,  perquè la imatge que  sempre donem de nosaltres mateixos,  és justament aquella que volem deixar veure o entreveure, encara que a vegades aquesta pugui ser  aparent i fictícia i que no respongui a qui som realment.

En qualsevol cas, sense la imatge no som. La necessitem. Som a la vegada, néfesch-  psykjé, ruaj-pneuma i  soma-sacs. Del que es tracta és de ser honestos, de no desllorigar el significat del significant, de comunicar el que podem i volem, però sense mentir.

Però el millor de tot, és que la imatge, quan ho és de debò, és com el poema, que no segresta el sentit, sinó que l’obre a tantes percepcions com les que hom pugui percebre.

Glòria Vendrell Balaguer
Febrer 2020


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa