dissabte, 13 de gener de 2018

L'engany


FRANCESC TORRALBA, La vida secreta de la Pregària, Angle Editorial

(...) Tendim a amagar-nos a projectar una imatge falsa de nosaltres mateixos i fins i tot a enganyar-nos a nosaltres mateixos.

L'engany forma part de la vida quotidiana. El venedor enganya el client fent-li veure que s'ho creu. El professor enganya l'alumne exhibint uns coneixements que no té, però l'alumne enganya el professor mostrant uns continguts que no domina.

Enganyar-se a si mateix és grotesc, però és un exercici quotidià. Ens enganyem dient que som feliços, però no ho som, ens enganyem dient que estimem, però no estimem; ens enganyem dient que som estimats, però no som estimats. Ens enganyem pensant que sabem més del que realment sabem i amb aquests enganys creiem que la vida és fa més suportable - " no hi ha engany més perillós" - diu Soren  Kierkegard que enganyar-se a si mateix (...)

La pregària és una lluita contra l'engany. Quan l'orant està sol enfront de si mateix i enfront de Déu, pren consciència de tots els enganys de la seva vida (...)

Quan l'orant s'adona dels seus enganys, quan pren consciència de les impostures de la seva vida, experimenta la necessitat de perdó, de reconciliació i de tornar a començar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada