Santa Maria del Collell


A 13 km de Banyoles i a 20 d'Olot, en un terreny mig Pla de l'Estany i mig Garrotxa, Santa Maria del Collell és un santuari amb història:  El 780 el Baró de Cartellà va donar una petita extensió de terreny per construir-hi una capella, però va ser el 1483 quan segons la llegenda al pagès Miquel Noguer, agenollat resant davant l'ermita, se li va aparèixer la Marededéu. Hi ha una làpida al terra que indica el lloc de l'aparició.


El Collell que es va convertir en un gran centre de pelegrinatge, ha tingut usos molt variats, des de seminari, presó i centre educatiu fins avui en dia que és un complex format pel santuari, casa de colònies, campus esportiu, espai per a celebracions i hostatgeria.






El santuari actual , al costat de la nau gòtica  que aixopluga la làpida esmentada, és d'estil neoromànic. Es tracta d'un temple d'una sola nau, lluminós , ample i acollidor, malgrat el fred que hi fa dins. La maredéu romànica que presideix la nau afegeix un toc de color en l'entramall cromàtic que l'envolta. Una vista de la nau des d'on és ella, ofereix una perspectiva en consonància al que representa.

portada de la nau gòtica




Normalment els santuaris, especialment si són a la muntanya com aquest, tant si hom és creient com no, la veritat és que suggereixen coses minucioses, íntimes, pregones...





I és en aquesta pregonesa que ens hi hem trobat, absorts per l'hivern que cueja amb ràbia, ruixats per l'Esperit que bufa com vol, xops de muntanya, amarats per la nuesa dels arbres, immersos en les "Benaurances" 

 Glòria Vendrell i Balaguer
març del 2018

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa