Racons de la Noguera

La Noguera és la comarca més extensa de Catalunya. La seva capital és Balaguer, però en aquesta ocasió toca parlar una mica d'alguns racons. Alguns ben coneguts, però altres potser no tant : Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Cubells  i les serres  del Montroig i la Carbonera
Sant Llorenç de Montgai
Sant Llorenç de Montgai és com una caixa amb sorpresa. Amagat en un revolt del Segre, a l'ombra del Montroig, aconsegueix que hom obri els ulls de bat a bat quan hi arriba .  Poble i pantà són un matrimoni perfecte. Tot i que al paleolíÍtic no existia el pantà, el lloc ja deuria de ser un indret privilegiat, perquè a poc més d'un km de la població s'hi troba "la roca dels bous ", jaciment prehistòric integrat dins el  "parc arqueològic didàctic".
Sant Llorenç de Montgai
Camarasa
Quan un sent parlar de Camarasa pensa en el pantà, oblidant que hi  ha un poble que li dóna nom , que és la clau de pas als dos pantans, el de Camarasa i el de sant Llorenç de Montgai i que cuida del Segre al seu pas. Sota les serres del Montroig i la Carbonera anuncia el que esdevé més amunt,  en la també serra del Montsec.
El Segre al pas de Camarasa
pont romà sobre el Segre a Camarasa
Montroig
Cubells
Cubells és un poble amb estructura medieval, encimbellat a la carena de la serra de Montclar.  Del castell que hi senyorejava en queden algunes restes al carrer de la muralla.. L'església parroquial  és romànica amb elements gòtics i guarda la imatge del s. XII de  la  verge de la llet ; també ho és l'església de sant Miquel.; i destaca poderosament  l'església de Santa Maria, que era l'Església del castell, per la seva bellísima portalada decorada amb llaceries morisques del s. XIII.
església de Sant Miquel de Cubells
església parroquial de sant Pere de Cubells

Cubells
Cubells
vista des de sant Jordi

Des de l'ermita de sant Jordi  s'imposa la vista de la plana . El Segre besa els peus de la serra Carbonera. El camí fins dalt és ple de giravolts i de pujades inacabables. Si el dia acompanya i les ganes no falten, el  gaudi  dels ulls i de l'ànima està assegurat.
ermita de sant Jordi
Cubells des de Sant Jordi
Hem viscut per salvar-vos els mots
per retornar-vos el nom de cada cosa

SALVADOR ESPRIU

Glòria Vendrell i Balaguer
agost del 2013



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El conte de la bola de l’arbre de Nadal

La cicatriu d'en Roc

Portsmouth natura

Tolerancia i especificitat

Santa Maria de Refet i EL LLOC

Un conte d'hivern

Valle de Bujaruelo

NENS

?????

El país que no tenia princesa